Ισλαμικό ΚράτοςΑρμενία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αδειάζει η Βενεζουέλα: Πάνω από ένα εκατ. πολίτες πέρασαν στην Κολομβία

Αδειάζει η Βενεζουέλα: Πάνω από ένα εκατ. πολίτες πέρασαν στην Κολομβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας έφτασαν στην Κολομβία τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, εγκαταλείποντας την πατρίδα τους, που μαστίζεται από βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση, όπως γνωστοποίησε την Τετάρτη η υπηρεσία μετανάστευσης στην Μπογοτά.

«Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2018, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας εισήλθαν στην επικράτεια της Κολομβίας, ενώ 676.000 αναχώρησαν προς τρίτες χώρες, κυρίως τον Ισημερινό, το Περού, τη Χιλή, τις ΗΠΑ και το Μεξικό», γνωστοποίησε συγκεκριμένα η Migración Colombia.

Όπως διευκρίνισε η υπηρεσία, στην Κολομβία βρίσκονται πάνω από 1,032 εκατ. πολίτες της Βενεζουέλας, από τους οποίους 573.000 έχουν λάβει άδειες παραμονής, 217.000 διαμένουν παράτυπα στη χώρα και 240.000 έχουν υποβάλει αιτήσεις για να λάβουν άδειες παραμονής και οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Η κατάσταση των μεταναστών από τη Βενεζουέλα είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλός αριθμός» επισήμανε ο διευθυντής της υπηρεσίας, ο Κριστιάν Κρούγκερ, κατά την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 1,9 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2015 εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Καθημερινά, περίπου 5.000 πολίτες εγκαταλείπουν την πετρελαιοπαραγωγική χώρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε εκτίμησε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι η άφιξη ενός εκατομμυρίου μεταναστών από τη Βενεζουέλα ενδέχεται να κοστίσει στη χώρα του φέτος το 5% του ΑΕΠ της, δηλαδή 1,348 δισ. αμερικανικά δολάρια.

Ο Ντούκε προειδοποίησε ότι η Κολομβία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη αυτή την κρίση. Απρόθυμη να αναγνωρίσει τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική ροή, η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, απαίτησε από τον ΟΗΕ να «αποδείξει» αυτές τις στατιστικές.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα είχαν πρακτικά ανασταλεί ήδη προτού εγκαταλείψει την εξουσία ο προηγούμενος Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Σχετικά άρθρα