Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς η Μέρκελ προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την «αποδυνάμωσή» της

Πώς η Μέρκελ προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την «αποδυνάμωσή» της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CDU Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Μάνφρεντ Βέμπερ, Χορστ Ζεεχόφερ,

Tις ανησυχίες ότι η αποχώρησή της από την ηγεσία του Xριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) μπορεί να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση της έναντι ξένων ηγετών όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλησε να κατευνάσει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο στο πλαίσιο μιας συνόδου για την Αφρική, η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η απόφασή της να μη διεκδικήσει την ηγεσία του CDU της εξασφαλίζει, αντιθέτως, περισσότερο χρόνο για να χειρίζεται διεθνή ζητήματα.

«Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι όσον αφορά τη διαπραγματευτική μας θέση σε διεθνείς διαπραγματεύσεις, θα μπορούσε να πει κανείς μάλιστα πως έχω περισσότερο χρόνο για να αφοσιωθώ στα καθήκοντά μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, που η Γερμανία θέλει να είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτίμησε ότι η απόφαση της Μέρκελ ενδέχεται να της δώσει μεγαλύτερη ελευθερία και να της επιτρέψει να υιοθετήσει ένα πιο φιλόδοξο όραμα για την Ευρώπη.

Μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο Βέμπερ, μέλος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος του CDU, έκρινε ότι η Μέρκελ είναι μια ισχυρή φωνή υπέρ της Ευρώπης εδώ και πολύ καιρό και ότι πλέον ο ηγετικός της ρόλος μπορεί να ενισχυθεί.

Αναλυτές έχουν επισημάνει ότι εσωτερικοί πολιτικοί καταναγκασμοί ήταν αυτοί που εμπόδιζαν τη Μέρκελ να προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας σειράς προχωρημένων προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Υπάρχει η πιθανότητα να μπορέσει να ασκήσει ηγεσία χωρίς να πιέζεται επειδή όλες οι αποφάσεις της πρέπει να είναι λαοφιλείς», υποστήριξε ο Βέμπερ.

«Πρέπει ξανά να βρούμε το θάρρος να κοιτάξουμε πέρα από τις ιδιοτροπίες της πολιτικής μας καθημερινότητας και να είμαστε λίγο πιο οραματιστές, διότι τα επόμενα χρόνια και οι επόμενες δεκαετίες δεν θα είναι μια ευχάριστη περίοδος για την ήπειρό μας» πρόσθεσε.

Ο Βέμπερ – εκ των δυνητικών υποψηφίων για την ηγεσία του CSU – εκτίμησε ακόμη πως χρειάζεται ξεκάθαρα να γίνουν αλλαγές στο κόμμα του, το οποίο απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία του στις κρατιδιακές εκλογές της Βαυαρίας τη 14η Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης του κόμματος και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, θα παρουσιάσει προτάσεις στα μέσα του Νοεμβρίου, κι αναμένεται να ακολουθήσει ένα έκτακτο συνέδριο του CSU στο οποίο ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις για την ηγεσία του κόμματος, σημείωσε ο Βέμπερ.

«Τα πράγματα δεν μπορούν απλά να συνεχίσουν να πηγαίνουν όπως πήγαιναν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα», επισήμανε ο ίδιος.

Σχετικά άρθρα