Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα επιτεθεί σε Κούρδους, Αμερικανούς και Γάλλους στη βόρεια Συρία

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα επιτεθεί σε Κούρδους, Αμερικανούς και Γάλλους στη βόρεια Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Η Τουρκία ολοκλήρωσε τις «προετοιμασίες» της για μια νέα επίθεση στη βόρεια Συρία με σκοπό την «εξάλειψη» της κουρδικής σοσιαλπατριωτικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό την Ουάσιγκτον. Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική οργάνωση». Την ανακοίνωση έκανε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, στα εδάφη που ανήγγειλε ότι θα επιτεθεί η Τουρκία βρίσκονται αναπτυγμένα αμερικανικά και γαλλικά στρατεύματα για να προστατεύουν τους Κούρδους από τουρκική επίθεση.

Μια προέλαση των τουρκικών δυνάμεων ανατολικά του Ευφράτη σημαίνει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί στρατιωτικά με Αμερικανούς και Γάλλους.

«Θα καταστρέψουμε την τρομοκρατική δομή ανατολικά του Ευφράτη. Έχουμε τελειώσει τις προετοιμασίες, τα σχέδια και τα προγράμματά μας στο θέμα αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του στους βουλευτές του ισλαμικού κόμματός του στο κοινοβούλιο.

«Αρχίσαμε πριν από μερικές ημέρες την παρέμβασή μας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης και σύντομα, θα υπάρξουν πιο αποτελεσματικές και μεγαλύτερου εύρους επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, ο τουρκικός στρατός σφυροκόπησε θέσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, στη βόρεια Συρία, δυτικά του Κομπάνι (Άιν αλ-Άραμπ στα αραβικά), σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι YPG είναι η ραχοκοκαλιά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μιας συμμαχίας Κούρδων, Αράβων και Ασσύριων δημοκρατικών, που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Όμως η Άγκυρα θεωρεί ότι αποτελούν προέκταση στη Συρία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που διεξάγει εθνικοαπελευθερωτικό αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος από το 1984.

Ο Ερντογάν έχει απειλήσει πολλές φορές στη διάρκεια των τελευταίων ημερών να εξαπολύσει επίθεση ανατολικά του Ευφράτη έπειτα από δύο προηγούμενες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2016 δυτικά του ποταμού.

Σύμφωνα με το Anadolu, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί της Κυριακής είχαν στόχο καταφύγια και χαρακώματα των YPG σε έναν λόφο στο χωριό Ζουρ Μαγκάρ, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, απέναντι από την πόλη Τζαραμπλούς.

Στο μεταξύ, η Τουρκία απέρριψε την Τρίτη τις κατηγορίες της συριακής κυβέρνησης ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει μιας συμφωνίας για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από την ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ, λέγοντας πως η συμφωνία εφαρμόζεται όπως είχε σχεδιαστεί.

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας. Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση. Με κίτρινο τα εδάφη που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Με πράσινο έντονο τα εδάφη που ελέγχουν η συριακή Αλ Κάιντα, η Αχράρ Αλ Σαμ και άλλες οργανώσεις που περιλαμβάνουν ολόκληρη την επαρχία Ιντλίμπ, μέρος εδαφών ανατολικά της επαρχίας της Λαοδίκειας, μέρος εδαφών βόρεια της επαρχίας Χάμα και μέρος εδαφών δυτικά της επαρχίας Χαλεπιού. Με πράσινο αχνό τα εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας Χαλεπιού. Στον χάρτη σημειωμένη φαίνεται με αχνά όρια και η αποστρατικοποιημένη ζώνη φάρδους 15 χλμ περιμετρικά του ισλαμικού «εμιράτου» που συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι.

Σχετικά άρθρα