Μεγαλύτερη αβεβαιότητα εκτιμάται πως θα φέρει στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να μην διεκδικήσει ξανά την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και να αποχωρήσει από την καγκελαρία της Γερμανίας το 2021.
«Η κ. Μέρκελ αποτελούσε σταθεροποιητικό παράγοντα για την Ευρωζώνη την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο αναλυτής της Oanda Κρεγκ Έρλαμ στο Marketwatch.
Νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι «δεν θα επιδιώξω κανένα πολιτικό αξίωμα, αφότου ολοκληρωθεί η θητεία μου».
Τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε, θα παραιτηθεί επίσης από την ηγεσία του κόμματος, θέση την οποία κατέχει από το 2000.
Της απόφασής της προηγήθηκαν οι εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, αν και διατήρησε την πρωτιά, να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά του εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα.
Η απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να μην διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγεία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος μετά από 18 συναπτά έτη, επηρέασαν αρνητικά το ευρώ. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1382 δολ. από το επίπεδο των 1,1393 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Την ίδια ώρα πιέσεις ασκήθηκαν στα γερμανικά ομόλογα, με το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς να ενισχύεται κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 0,39%.
Σύμφωνα με την οικονομολόγο της Capital Economics Τζένιφερ Μακ Κίον, η απόφαση της κ. Μέρκελ θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις στην οικονομία της Γερμανίας, ωστόσο «πιθανώς μεγαλύτερες συνέπειες για την Ευρωζώνη στο σύνολό της».
Όπως εξήγησε η ίδια, ενώ επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας με φόντο την Ιταλία, η Ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ασφαλή χέρια και η κ. Μέρκελ ήταν το «κλειδί» για την επίτευξη ορισμένων συμβιβασμών στο παρελθόν.
Πλέον, επενδυτές φοβούνται ότι, με την κ. Μέρκελ να αποδυναμώνεται, λαϊκίστικα κόμματα θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, φέροντας την Ε.Ε. αντιμέτωπη με μεγαλύτερες προκλήσεις και προκαλώντας ενδεχομένως αναταράξεις στο ευρώ.