Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εντείνονται οι πιέσεις στην Αυστραλία για τα παιδιά που κρατούνται στο Ναούρου

Εντείνονται οι πιέσεις στην Αυστραλία για τα παιδιά που κρατούνται στο Ναούρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστραλία, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Ειρηνικός Ωκεανός, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Ναούρου, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Πρόσφυγες,

Οι φωνές κατά της πολιτικής που ασκεί η Αυστραλία στο προσφυγικό δυναμώνουν. Ανήλικοι πρόσφυγες κρατούνται επί χρόνια με τις οικογένειές τους στο νησιωτικό κράτος Ναούρου του Ειρηνικού με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία τους, αναφέρει η Deutsche Welle.

Πολλά προσφυγόπουλα έχουν πέσει το τελευταίο διάστημα σε ένα είδος κώματος, προειδοποιούν γιατροί που γνωρίζουν την κατάσταση, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τα όσα συμβαίνουν στο Ναούρου ως βασανιστήρια.

Παρά τις πιέσεις και τις καταγγελίες η αυστραλιανή κυβέρνηση εμφανίζεται προς το παρόν ανυποχώρητη μπροστά στα αιτήματα για άμεση μεταφορά των ανήλικων προσφύγων από το Ναούρου στην Αυστραλία.

Ανάμεσα στα ανήλικα προσφυγόπουλα που υποφέρουν στο Ναούρου είναι και η επτάχρονη Αχούρα από το Ιράν. «Θέλω να πάω κάπου που να είναι ωραία, αλλά είμαστε παγιδευμένοι εδώ επί πέντε χρόνια και πέντε μήνες. Πεθαίνουμε εδώ. Θέλω να πάω σε ένα πάρκο, στον κινηματογράφο. Βλέπω εφιάλτες εδώ», λέει.

Η μικρή Αχούρα είχε εγκαταλείψει με την οικογένειά της το Ιράν από τον φόβο διώξεων και βίας στην πατρίδα τους.

Ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο τόλμησαν το άκρως επικίνδυνο ταξίδι με βάρκα προς την Αυστραλία. Όμως η γραμμή της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι σκληρή.

Σε κανέναν αιτούντα άσυλο που επιχειρεί να φθάσει μέσω θαλάσσης με παράτυπο τρόπο στην Αυστραλία δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα.

Αντ’ αυτού όλοι οδηγούνται σε κέντρα κράτησης όπως στο Ναούρου ή άλλα νησιά της περιοχής. Παιδια όπως η επτάχρονη Αχούρα παίρνουν ακόμη και αντικαταθλιπτικά για να αντεπεξέλθουν στη βασανιστική καθημερινότητα.

«Έξωση» στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Στο μεταξύ ένα πλατύ μέτωπο ανθρωπιστικών οργανώσεων, οργανώσεων για τα δικαιώματα των παιδιών, ομάδων αρωγής και εκκλησιαστικών οργανώσεων εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους κατά της πολιτικής των κέντρων κράτησης σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ακόμη και παιδιά από την Αυστραλία διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους στους δρόμους της Μελβούρνης, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει τους πρόσφυγες συνομηλίκους τους μακριά από το Ναούρου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Αυστραλία σημαίνουν συναγερμό. «Πολλά παιδιά πάσχουν από τραυματικό σύνδρομο απομόνωσης, ζουν σε μια ημικωματώδη κατάσταση, δεν μπορούν ούτε να φάνε, ούτε να πιούνε, ούτε να μιλήσουν», λέει ο Πολ Μακφάν, επικεφαλής της οργάνωσης στη χώρα.

Παρά τις εντεινόμενες διαμαρτυρίες για τις δραματικές συνθήκες για τους πρόσφυγες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν αυτόν τον μήνα κατ’ εντολή της αυστραλιανής κυβέρνησης να εγκαταλείψουν το Ναούρου.

Σχετικά άρθρα