Ισλαμικό ΚράτοςΑρμενία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο αρχηγός της Eθνικής Κυπριακής Φρουράς κατήγγειλε τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Ο αρχηγός της Eθνικής Κυπριακής Φρουράς κατήγγειλε τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το θέμα της στάσης της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το ζήτημα των προϋποθέσεων που πρέπει να διέπουν τη μελλοντική συνεργασία ΕΕ- ΝΑΤΟ, στο οποίο η Τουρκία είναι μέλος, έθεσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, στις εργασίες της διήμερης Τακτικής Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ της ΕΕ–ΝΑΤΟ πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας και της συμμετοχής όλων των κρατών μελών με σεβασμό στην αυτονομία λήψης αποφάσεων», τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΦ, με τη σημερινή του παρέμβαση στη Στρατιωτική Επιτροπή, την τελευταία υπό την προεδρία του στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Καθώς η συνεργασία ΕΕ- ΝΑΤΟ ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης, ο κ. Λεοντάρης κατέδειξε ότι «η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ και παρά το γεγονός ότι επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ, εκμεταλλευόμενη τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προβαίνει σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας».

Επεσήμανε ακόμα ότι «η Τουρκία με τις ενέργειες της παρεμποδίζει την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην επικράτεια της και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ)» και τόνισε ότι «όταν η Κυπριακή Δημοκρατία περιορίζεται, ισοδυναμεί με περιορισμό της ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και κάλεσε τους ομολόγους του να συνδράμουν στην καθιέρωση της συνεργασίας των δύο οργανισμών με βάση τις παραπάνω αρχές».

Ο κ. Λεοντάρης, ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει τη συνεργασία ΕΕ–ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας όμως την αναγκαιότητα αναθεώρησης της συμφωνίας «BERLIN+» καθόσον είναι ξεπερασμένη και προκαλεί πρακτικές, νομικές και πολιτικές συνέπειες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχετικά άρθρα