Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο εν όψει της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο εν όψει της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί

Συνεδριάζει την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο, εν όψει της συνάντησης που θα έχει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την Παρασκευή.

Στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων είναι η εισήγηση του κ. Αναστασιάδη για ένα αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης του ομοσπονδιακού κράτους, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, κάτι που από ορισμένους ερμηνεύεται ως λύση χαλαρής ομοσπονδίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα καταθέσει πιο ολοκληρωμένη πρόταση για ένα αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Και θα καταθέσω και θα ακούσω».

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή του προεδρικού μεγάρου, ο κ. Αναστασιάδης δεν θα παρουσιάσει «νέα πρόταση» για το αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης, που έθεσε για προβληματισμό.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι υπάρχουν έγγραφα με τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, έγγραφα επί Σχεδίου Ανάν, αλλά και η πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος το 2010 στο εθνικό συμβούλιο -επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια- και απορρίφθηκε από την πλειονότητα των κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση Αναστασιάση-Ακιντζί, πηγή που επικαλείται ΚΥΠΕ ανέφερε πως σκοπός του Κύπριου προέδρου είναι να διαπιστώσει αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις, ενώ ο τελευταίος ζήτησε τη συνάντηση αυτή για να συζητήσουν το θέμα των οδοφραγμάτων.

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να γίνει συζήτηση και για την έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αντίγραφο της οποίας επιδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά άρθρα