Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισλαμικό Κράτος: Σκοτώθηκαν οι διάσημοι Βρετανοί τζιχαντιστές Νάσερ Άχμεντ Μουθάνα και Σιντάρτα Νταρ

Ισλαμικό Κράτος: Σκοτώθηκαν οι διάσημοι Βρετανοί τζιχαντιστές Νάσερ Άχμεντ Μουθάνα και Σιντάρτα Νταρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αντζέμ Χουντάρι, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ντέιρ αλ Ζουρ, Συρία, Τζιχαντιστές,

Δύο Βρετανοί τζιχαντιστές, μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), σκοτώθηκαν το Σάββατο σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε ο Διεθνής Συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ στην περιοχή Τζαΐμπ Χατζίν, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, στο τελευταίο έδαφος που απέμεινε από το «χαλιφάτο» στη Συρία.

Λογαριασμοί στο Twitter που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος θρήνησαν τους δύο τζιχαντιστές.

Πρόκειται για τους Νάσερ Άχμεντ Μουθάνα (πολεμικό ψευδώνυμο: Άμπου Μουθάνα Αλ Υεμένη) και Σιντάρτα Νταρ (πολεμικό ψευδώνυμο: Άμπου Ρουμάϊσα Αλ Μπριτάνι).

Και οι δύο ήταν χαρακτηρισμένοι ως «διεθνείς τρομοκράτες» και τα ονόματά τους βρίσκονται στις λίστες καταζητούμενων των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ.

Ο θάνατός τους, εξαιτίας και της «διασημότητας» που είχαν, «είναι σημαντικό γεγονός για τη βρετανική κοινή γνώμη», επεσήμανε ο αναλυτής Τσαρλς Λέιστερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Σιντάρτα Νταρ ήταν στενός συνεργάτης Αντζέμ ΧουντάριΑντζέμ Σουντάρι), ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης πέντε ετών στη Βρετανία για παροχή υποστήριξης στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Χουντάρι, υπενθυμίζουμε, έβγαινε στα βρετανικά κανάλια και έκανε προπαγάνδα ως «ιμάμης του Λονδίνου».

Ο Σιντάρτα Νταρ, μέσα σε κόκκινο κύκλο, σε διαδήλωση εξτρεμιστών ισλαμιστών στο Λονδίνο

Ο Σιντάρτα Νταρ, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 24 Ιουνίου 1983. Ήταν ινδικής καταγωγής και αρχικά στο θρήσκευμα ινδουϊστής. Αργότερα εξισλαμίστηκε.

Για ένα διάστημα ήταν εκπρόσωπος της ισλαμικής οργάνωσης Αλ Μουχατζιρούν, με επικεφαλής τον Χουντάρι, της οποίας η λειτουργία απαγορεύτηκε στη Βρετανία.

Ήταν εξαιρετικά δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου προωθούσε τις εξτρεμιστικές ιδέες του.

Συμμετείχε επίσης σε διαδηλώσεις στο Λονδίνο ενάντια στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ και στα αραβικά καθεστώτα.

Καλεσμένος στην εκπομπή του BBC «Sunday Morning» (Κυριακάτικο Πρωινό), ο Σιντάρτα Νταρ είχε εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του να επιβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο η σαρία (θρησκευτικός ισλαμικός νόμος) και η Βρετανία να κυβερνιέται με αυτή.

«Δεν αυτοπροσδιορίζω την πραγματική μου ταυτότητα με τις βρετανικές αξίες. Είμαι πρώτα μουσουλμάνος, δεύτερα και τελευταία», είχε πει.

Ο Σιντάρτα Νταρ είχε πρωταγωνιστήσει σε βίντεο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπου είχε εμφανιστεί κουκουλοφόρος, κερδίζοντας το ψευδώνυμο του «δεύτερου τζιχάντι Τζον».

Το 2014 οι βρετανικές Αρχές τον ερευνούσαν με την κατηγορία ότι προέτρεπε σε τρομοκρατία, αλλά μετά την αποφυλάκισή του με εγγύηση εξαφανίστηκε.

Παρά το γεγονός ότι του είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, πήρε το τραίνο για Παρίσι από τον σταθμό Βικτόρια και μαζί με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους διέφυγαν από εκεί προς τη Συρία.

Ο Νάσερ Άχμεντ Μουθάνα, στη μέση της εικόνας

Ο Νάσερ Άχμεντ Μουθάνα βρέθηκε στη Συρία το 2013.

Πρωταγωνίστησε σε πολλά βίντεο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, πλαισιωμένος και από άλλους Βρετανούς υπηκόους, με στόχο τη στρατολόγηση.

Το 2014 εμφανίστηκε στο βίντεο «Δεν υπάρχει ζωή χωρίς τζιχάντ», στο οποίο απηύθυνε έκκληση στους μουσουλμάνους που ζουν στη Δύση να ενταχθούν στους πολέμους και να πολεμήσουν στη Συρία και στο Ιράκ.

Ήταν δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου αναρτούσε φωτογραφίες με αυτοσχέδια εκρηκτικά και σκηνές από τον πόλεμο.

Είχε απειλήσει και τη Βρετανία. Σε ανάρτησή του είχε γράψει: «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να φοβάται εάν επιστρέψω με τις ικανότητες που απέκτησα».

Ο πατέρας του τον είχε αποκηρύξει. Όταν τον είδε για πρώτη φορά σε βίντεο δήλωσε στον Guardian:

«Σοκαρίστηκα, λυπήθηκα, έκλαιγα. Η γυναίκα μου κατέρρευσε. Ένιωσα σαν να έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου».

Ο πατέρας, Άχμεντ Μουθάνα, είχε ακόμα πει: «Αυτή είναι η χώρα μου. Έφτασα εδώ 13 χρονών από το Άντεν, όταν έμεινα ορφανός.

»Είναι και δική του χώρα. Εδώ γεννήθηκε, στο νοσοκομείο λίγο παρακάτω στον δρόμο. Εδώ μορφώθηκε. Πρόδωσε τη Μεγάλη Βρετανία».

Σχετικά άρθρα