Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Η Ρωσία συγκρότησε μέτωπο με τους «αρχαιομακεδόνες» στα Σκόπια»

«Η Ρωσία συγκρότησε μέτωπο με τους «αρχαιομακεδόνες» στα Σκόπια»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Ρωσία, Σκόπια,

«Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ του οποίου τα σχέδια για ένταξη στους δυτικούς θεσμικούς οργανισμούς έχουν ενοχλήσει τη Ρωσία, συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο την Παρασκευή για να αρχίσει τη διαδικασία αλλαγής της ονομασίας της σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

»Η Αθήνα θα άρει το βέτο της στις προσπάθειες της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών» αναφέρει για τις εξελίξεις στα Σκόπια το βράδυ της Παρασκευής το Bloomberg.

«Με την ψηφοφορία “θα έχουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα έχουμε την ευκαιρία να αρχίσουμε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έχουμε μια ταυτότητα” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ στους βουλευτές στα Σκόπια πριν από την ψηφοφορία» συμπληρώνει το δημοσίευμα, κάνοντας στη συνέχεια ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Ρωσίας, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Ρωσία αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ στην σφαίρα της πρώην επιρροής της και στην αλλαγή ονόματος.

»Συγκρότησε μέτωπο με την εθνικιστική αντιπολίτευση της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, η οποία μποϊκόταρε το δημοψήφισμα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το κόμμα VMRO-DPMNE και ο Πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ αποκάλεσαν το δημοψήφισμα “αποτυχία” αφού η προσέλευση ήταν μόλις 37% και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης. “Είναι ώρα να φύγει ο Zόραν Ζάεφ”, ανέφερε το κόμμα σε δήλωσή του την Πέμπτη. “Έχει σπαταλήσει δύο χρόνια των πολιτών υπογράφοντας επιζήμιες συμφωνίες και ταπεινώνοντας το κράτος”.

»Εντούτοις, η ψηφοφορία με ψήφους 80-37 στο 120μελές κοινοβούλιο έδειξε ότι ο Zάεφ, ο οποίος είχε απειλήσει ότι θα προκαλούσε πρόωρες εκλογές αν αποτύγχανε, κατάφερε να προσελκύσει κάποιους βουλευτές του VMRO-DPMNE υπέρ του.

»Τώρα θα ξεκινήσει μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες πριν από την τελική ψηφοφορία στην βουλή η οποία θα απαιτήσει νέα πλειοψηφία δύο τρίτων.

»Η κυβέρνηση του Zαεφ πιέζει να ολοκληρώσει τη συμφωνία πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο, όταν ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποτρέψει το σχέδιο ευρωπαϊκής ένταξης για τη χώρα του. Μόλις αλλάξει το σύνταγμα, η Ελλάδα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο της».

Σχετικά άρθρα