Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε γυναικόπαιδα Δρούζων που κρατούσε ομήρους

Το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε γυναικόπαιδα Δρούζων που κρατούσε ομήρους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) απελευθέρωσε έξι από τους 27 ομήρους από την επαρχία Σουέιντα της Συρίας, τους οποίους κρατούσε από τις 25 Ιουλίου ζητώντας ανταλλαγή με μέλη του που κρατούνταν από το συριακό καθεστώς αλλά και λύτρα.

«Δύο γυναίκες και τέσσερα παιδιά της επαρχίας Σουέιντα απελευθερώθηκαν τη νύκτα», επεσήμανε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε τις δύο γυναίκες σε πλάνα που μετέδωσε η συριακή τηλεόραση μετά την απελευθέρωσή τους.

«Πρόκειται για το πρώτο κύμα» έπειτα από τη συμφωνία που συνήφθη με το συριακό καθεστώς «υπό την άμεση επίβλεψη της Ρωσίας» για «την απελευθέρωση των ομήρων» με αντάλλαγμα «60 μέλη του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται από το καθεστώς και λύτρα ύψους 27 εκατομμυρίων δολαρίων», πρόσθεσε.

«Οι 21 εναπομείναντες όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν τις επόμενες ώρες ή ημέρες», συνέχισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Στα τέλη Ιουλίου το Ισλαμικό Κράτος διεξήγαγε συντονισμένες επιδρομές και επιθέσεις αυτοκτονίας σε πολλές περιοχές της νότιας επαρχίας Σουέιντα από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 250 άνθρωποι, ένας από τους βαρύτερους απολογισμούς από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία το 2011.

Κατά την επίθεση των τζιχαντιστών εναντίον της κοινότητας των Δρούζων, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής, απήχθησαν περίπου 30 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και τα παιδιά τους.

Έκτοτε έχουν εκτελεστεί δύο όμηροι: μια νεαρή γυναίκα 25 ετών και ένας φοιτητής 19 ετών. Μια γυναίκα 65 ετών πέθανε υπό κράτηση.

Οι απόπειρες μεσολάβησης της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος, με την εμπλοκή εκπροσώπων των οικογενειών και αξιωματούχων των Δρούζων να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωση των ομήρων είχαν αρχικά αποτύχει.

Ωστόσο στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων σημειώθηκε πρόοδος: συμφωνήθηκε η καταβολή λύτρων ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για κάθε έναν από τους 27 ομήρους που είναι εν ζωή, η αναστολή των επιχειρήσεων του συριακού στρατού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην έρημο της Σουέιντα και η απελευθέρωση πολλών δεκάδων συζύγων των τζιχαντιστών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Βάσει της συμφωνίας οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες στελεχώνονται από Κούρδους, Άραβες και Ασσύριους δημοκρατικούς και υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, «θα πρέπει επίσης να απελευθερώσουν κρατούμενους του Ισλαμικού Κράτους», επεσήμανε ο Αμπντέλ Ραχμάν, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Σχετικά άρθρα