Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Χαστούκι» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην Πολωνία για τη δικαστική μεταρρύθμιση

«Χαστούκι» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην Πολωνία για τη δικαστική μεταρρύθμιση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δικαιοσύνη, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Πολωνία,

Να αναστείλει άμεσα την δικαστική μεταρρύθμιση καλεί την Πολωνία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ), αποδεχόμενο το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εξέλιξη συνιστά μεγάλη ήττα για τη συντηρητική, ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση στη Βαρσοβία, που πριν από λίγες ημέρες έσπευσε να ορίσει νέους δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Η μεταρρύθμιση είχε ως στόχο να αναγκάσει σε πρόωρη συνταξιοδότηση δικαστές του κορυφαίου δικαστηρίου της χώρας, με τους επικριτές της πολωνικής κυβέρνησης να κάνουν λόγο για απροκάλυπτη προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου που μειώνει την ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών στα 65 έτη από 70, αναγκάζοντας έτσι σε αποχώρηση περίπου 20 από αυτούς.

Η κίνηση κατά της Πολωνίας έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία οι Βρυξέλλες έχουν ανοίξει μέτωπο και με την Ουγγαρία. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει ταχθεί υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 7, για πρώτη φορά στα χρονικά της κοινότητας, κατηγορώντας την Βουδαπέστη μεταξύ άλλων για υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου.

«Η Πολωνία πρέπει να αναστείλει αμέσως την εφαρμογή των εθνικών διατάξεων που σχετίζονται με τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου» αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΕΚ.

Η απόφαση αυτή «εφαρμόζεται, με αναδρομική ισχύ, στους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου τους οποίους αφορούν αυτές οι διατάξεις» προσθέτει.

«Έπειτα από μια ανάλυση σε βάθος, θα απαντήσουμε ασφαλώς. Πολλά ενδεχόμενα θα αναλυθούν», σχολίασε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι από τις Βρυξέλλες.

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η αγωγή θα απορριφθεί», είχε δηλώσει ο Στανισλάβ Καρτσέφσκι, ο πρόεδρος της πολωνικής Γερουσίας όπου κυριαρχούν οι εθνικιστές συντηρητικοί του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) μετά την ανακοίνωση της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Το Δικαστήριο θα εκδώσει την οριστική κρίση του για την ουσία της υπόθεσης αυτής σε μεταγενέστερη ημερομηνία», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. «Μια απόφαση για προσωρινά μέτρα δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της κύριας αγωγής.»

Σχετικά άρθρα