Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ολλανδία μποϊκοτάρει το Νταβός της Ερήμου λόγω της υπόθεσης Κασόγκι

Η Ολλανδία μποϊκοτάρει το Νταβός της Ερήμου λόγω της υπόθεσης Κασόγκι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσιογράφοι, Ολλανδία, Σαουδική Αραβία, Τζαμάλ Κασόγκι,

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα προστέθηκε στη λίστα των δυτικών που ματαίωσαν τη συμμετοχή τους στο Νταβός της Ερήμου, στον απόηχο της διεθνούς ανησυχίας που έχει προκαλέσει η εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Νωρίτερα, τη μη συμμετοχή του ανακοίνωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

Ο Γάλλος υπουργός δεν είχε κάνει μέχρι στιγμής γνωστές τις προθέσεις του, την ώρα που κορυφαία στελέχη του χρηματοοικονομικού και τεχνολογικού κλάδου, υπουργοί άλλων χωρών, αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχαν ματαιώσει τα σχέδιά τους για συμμετοχή, παγώνοντας τα επενδυτικά σχέδια του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ.

«Όχι δεν θα πάω» ξεκαθάρισε σήμερα Πέμπτη στον τηλεοπτικό σταθμό Public Senat ο Γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι «οι καταγγελίες είναι σοβαρές».

Ερωτηθείς πάντως εάν τίθενται σε κίνδυνο οι διμερείς σχέσεις από την απόφαση αυτή, είπε: «Σίγουρα όχι».

Και άλλες δυτικές χώρες έχουν εκφράσει τους ίδιους προβληματισμούς, ωστόσο βρίσκονται και αυτές σε παρόμοια δύσκολη θέση όσον αφορά τις συναλλαγές τους με τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως.

Εκπρόσωπος της PSPS Consultants, που είχε αναλάβει να οργανώσει για την κυβέρνηση το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε επίσης σήμερα πως «όλες οι εμπορικές αποστολές προς τη χώρα αυτή έχουν προς το παρόν ανασταλεί».

Ομοίως και ο Πατρίς Κέιν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ομίλου αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Thales, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του να μη συμμετάσχει στην επενδυτική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία.

Εκπρόσωπος του Thales ωστόσο πρόσθεσε πως η γαλλική εταιρεία θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου στο Ριάντ, από τον Ζαν-Λοΐκ Γκαλ, διευθυντικό στέλεχος στο διαστημικό τμήμα του Thales.

Σχετικά άρθρα