Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επόμενη δοκιμασία για τη Μέρκελ οι εκλογές στην Έσση στα τέλη Οκτωβρίου

Επόμενη δοκιμασία για τη Μέρκελ οι εκλογές στην Έσση στα τέλη Οκτωβρίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CDU Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση, Deutsche Welle, SPD Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Εκλογές, Έσση, Χορστ Ζεεχόφερ,

Πλήθος σχολίων για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία και τις πιθανές συνέπειες του, φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος.

Η Westfälische Nachrichten στρέφει την προσοχή της στις επόμενες κρίσιμες εκλογές -αυτή τη φορά για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ– στο κρατίδιο της Έσσης στο τέλος Οκτωβρίου.

«Η Βαυαρία ήταν χθες, αύριο έρχεται η Έσση. Αυτές οι τοπικές εκλογές, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες της Βαυαρίας, θα κρίνουν το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού και των δύο προέδρων, της Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες) και της Νάλες (Σοσιαλδημοκράτες).

»Οι Χριστιανοδημοκράτες, αντίθετα με ό,τι έγινε στη Βαυαρία (σ.σ. με τους Χριστιανοκοινωνιστές), κινδυνεύουν πραγματικά να απωλέσουν τον πρωθυπουργικό θώκο.

»Και σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες της Έσσης προσγειωθούν εξίσου ανώμαλα όπως στη Βαυαρία, η Νάλες θα βρισκόταν υπό ασφυκτική πίεση από τους πολέμιους του μεγάλου συνασπισμού (σ.σ. στο κόμμα της)».

Η General-Anzeiger της Βόννης εφιστά επίσης την προσοχή στη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες και τις επιπτώσεις που έχει αυτό το γεγονός για τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, «το πρόβλημα υπ’ αριθμόν ένα αυτού του μεγάλου συνασπισμού παραμένει ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ με τη διαρκή εμπρηστική και παρεμποδιστική του στάση.

»Για όσο διάστημα διατηρεί το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών, σε αυτόν τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν θα επέλθει ηρεμία».

Η Stuttgarter Nachrichten θεωρεί τη σημερινή κατάσταση «δηλητήριο για τον μεγάλο συνασπισμό» και σχολιάζει:

«Το αν θα αντέξει θα φανεί σε δύο εβδομάδες, μετά τις εκλογές στην Έσση.

»Στο SPD πολλοί πιστεύουν ότι ενδέχεται να καταστραφούν ως μικρός κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολος εταίρος μετά τις εκλογές στη Βαυαρία, άσχετα με το ποιος θα είναι υπουργός Εσωτερικών.

»Και η αποχώρηση της Μέρκελ βεβαιότατα θα επιταχυνόταν με ένα νέο φιάσκο (σ.σ. στην Έσση)».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα και τον πρόεδρό του, Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί:

«Ο αριθμός εκείνων που φωνάζουν να αποχωρήσει ο Ζεεχόφερ δεν έχει γίνει μικρότερος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα (σ.σ. στη Βαυαρία).

»Όμως ο Ζεεχόφερ δεν θέλει να στιγματιστεί ως μοναδικός φταίχτης, κάτι που δεν είναι εξάλλου.

»Αν δεν παραιτηθεί […] θα μπορούσε να οδηγηθεί σε έξοδο μόνο με έκτακτο κομματικό συνέδριο. […]

»Αργά ή γρήγορα ο (Βαυαρός πρωθυπουργός) Μάρκους Ζέντερ θα πρέπει να αναλάβει και την προεδρία του κόμματος.

»Και ποιος ξέρει αν στο ορατό μέλλον δεν διαλυθούν τα πάντα στο Βερολίνο;

»Σε μια τέτοια έκρηξη ο υπουργός Εσωτερικών (Ζεεχόφερ) θα ήταν απλά ένα θύμα μεταξύ πολλών και, ας πούμε, μια ευπρόσδεκτη παράπλευρη απώλεια στο Μόναχο».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα