Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέι: Τα ιρλανδικά σύνορα δεν θα εμποδίσουν τη συμφωνία για το Brexit

Μέι: Τα ιρλανδικά σύνορα δεν θα εμποδίσουν τη συμφωνία για το Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Τερέζα Μέι,

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιτρέψει το αδιέξοδο για το ακανθώδες ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων να εκτροχιάσει τις συνομιλίες για το Brexit, εκφράζοντας πίστη ότι μια συμφωνία είναι εφικτή.

Ενώπιον του κοινοβουλίου, πριν αναχωρήσει για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, η Μέι εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ, αλλά επανέλαβε ότι δεν θα συμφωνήσει με το οτιδήποτε που μπορεί να διχάσει τη Βρετανία.

Εντούτοις, λιγότερο από έξι μήνες πριν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, η βρετανία πρωθυπουργός βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση να αλλάξει τη στρατηγική της μετά αφότου οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ πάγωσαν αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά το αδιέξοδο για τα ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Το Δουβλίνο ζήτησε σήμερα από την Μέι να τηρήσει την δέσμευσή της για τα ιρλανδικά σύνορα, μέσω του σχεδίου του «backstop» που θα διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτή τη διαφωνία να εκτροχιάσει τις προοπτικές μιας καλής συμφωνίας και να μας αφήσει με ένα αποτέλεσμα ‘καμίας συμφωνίας’ το οποίο κανείς δεν επιθυμεί», δήλωσε η πρωθυπουργός σε μια θορυβώδη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Παράλληλα είπε ότι ήταν ξεκάθαρη στις διαπραγματεύσεις ότι μια μελλοντική εμπορική σχέση θα πρέπει να συνδέεται με μια συμφωνία διαζυγίου για να αποφευχθεί η Βρετανία να παραμείνει σε μια «κατάσταση παραμονής».

Νωρίς το απόγευμα μια εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού ανέφερε ότι, ενόψει της συνόδου κορυφής, η Μέι συνομίλησε τις πρόσφατες μέρες με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, και θα μιλήσει αργότερα σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα συζητήσει με την Μέι τις τελευταίες εξελίξεις για το Brexit σημειώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια…σε περίπτωση καμίας συμφωνίας», προσθέτοντας πως πιστεύει σε μια «συλλογική ευφυΐα» και πως οι δύο πλευρές μπορούν να προχωρήσουν μπροστά.

Η Μέρκελ δήλωσε «πολύ αισιόδοξη» για επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας αυτή μπορεί να γίνει «τη στιγμή που στην πραγματικότητα φαίνεται λίγο πιο δύσκολη».

Σχετικά άρθρα