Όπως μετέδωσαν σκοπιανά ΜΜΕ, με 10 ψήφους υπέρ έναντι 7 κατά, η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ ενέκρινε το βράδυ της Παρασκευής την πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος βάσει των προβλεπόμενων στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Με την ψηφοφορία αυτή ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων και πλέον η διαδικασία μεταφέρεται στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στις 11.00 τοπική ώρα.
Η συζήτηση στην ολομέλεια σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης.
Για την λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, η Επιτροπή υιοθέτησε επίσης απόφαση, με την οποία αναθέτει στην κυβέρνηση να ετοιμάσει σχέδια (drafts) των προτεινόμενων συνταγματικών τροπολογιών και να τα υποβάλει στο Κοινοβούλιο εντός 15 ημερών.
Όπως υπογραμμίζουν τα σκοπιανά ΜΜΕ, με την συζήτηση των εν λόγω σχεδίων τροπολογιών θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, αλλά μόνο εφόσον στην πρώτη ψηφοφορία που θα έχει προηγηθεί η ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα έχει αποφασίσει με πλειοψηφία δύο τρίτων να προχωρήσει η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών.
Από αυτήν την άποψη, σχολιάζουν τα ΜΜΕ, η πρώτη ψηφοφορία στην ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπόρεσε να εξασφαλίσει την στήριξη 8-10 βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.
Αν αυτό δεν συμβεί, σύμφωνα με τα ΜΜΕ θα αποτελεί μονόδρομο η διάλυση του Κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών –πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου– προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να συνεχιστεί στην επόμενη Βουλή.