Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καμιά υποχώρηση με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία στην Κύπρο, ξεκαθαρίζει ο Αναστασιάδης

Καμιά υποχώρηση με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία στην Κύπρο, ξεκαθαρίζει ο Αναστασιάδης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αβέρωφ Νεοφύτου, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης,

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προβαίνει σε καμιά υποχώρηση με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι από τον Απρίλιο του 2010 είχε υποβάλει γραπτό υπόμνημα στο Εθνικό Συμβούλιο με το οποίο εισηγείτο την ενίσχυση των πολιτειών σε μια ομόσπονδη Κύπρο, «εάν θέλουμε βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Στην κεντρική κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, να διατηρηθούν οι εξουσίες που θα διασφαλίζουν μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και τις άλλες εξουσίες οι οποίες απορρέουν από τις υποχρεώσεις της Κύπρου, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν θα παύσουμε να αξιώνουμε ό,τι πετύχαμε τόσα χρόνια, δηλαδή αυτό που αναγνωρίζει και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, για κατάργηση αναχρονιστικών θεσμών και απαλλαγή από εξαρτήσεις» ανέφερε.

Ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε, επίσης, τις επικρίσεις για την αμερικανική βάση στην Κύπρο, για την οποία, όπως επισήμανε, ούτε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε.

Διερωτήθηκε, μάλιστα, γιατί πρέπει να επικρίνεται η Κύπρος, όταν προσφέρει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικούς λόγους. Ανάλογες διευκολύνσεις, είπε, δίδονται σε πολλές χώρες.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι «κινδυνεύουμε με διχοτόμηση» και τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ιδέες για δύο κράτη.

«Αν αυτός ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αποφασίσει ότι θέλει δύο κράτη, πρέπει να ρωτήσει τον ξενοδόχο που είναι η Ευρώπη. Και δεν υπάρχει περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί δυο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο» είπε ο κ. Νεοφύτου.

Επίσης απέρριψε τις κατηγορίες, που διατυπώνονται σε βάρος του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι κάνει τέτοιες σκέψεις, υπενθυμίζοντας τις θέσεις που είχε εκφράσει στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Συμπλήρωσε, ακόμα, πως δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε επίσης σωστή την κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να καλέσει τον Μουσταφά Ακιντζί για συνάντηση.

Σχετικά άρθρα