Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πομπέο ξεκαθαρίζει: «Ούτε ένα δολάριο» για τη Συρία μέχρι να φύγει το Ιράν

Ο Πομπέο ξεκαθαρίζει: «Ούτε ένα δολάριο» για τη Συρία μέχρι να φύγει το Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισλαμιστές, Μάικ Πόμπεο, Συρία, Τζιχαντιστές,

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρόκειται να προσφέρει την παραμικρή χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της Συρίας ωσότου οι ιρανικές δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί που υποστηρίζονται από το Ιράν εγκαταλείψουν οριστικά την εμπόλεμη χώρα, διεμήνυσε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Σήμερα η σύρραξη στη Συρία βρίσκεται σε μια καμπή», επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη διάρκεια ομιλίας του στο Ισραηλιτικό Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής (Jewish Institute for National Security of America), στην Ουάσιγκτον.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ «ενίσχυσε τον έλεγχό του» στο πεδίο, «χάρη στη Ρωσία και το Ιράν», ενώ η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, «μολονότι δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί τελείως, δεν είναι πλέον παρά μια σκιά αυτού που ήταν», πρόσθεσε.

Αυτά τα «νέα δεδομένα» στο πεδίο «καθιστούν επιβεβλημένη μια επαναξιολόγηση της αποστολής της Αμερικής στη Συρία», καθώς, αν και η ήττα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους παραμένει ο πρωταρχικός σκοπός της Ουάσιγκτον, δεν είναι ο μοναδικός, συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θέλει να υπάρξει πολιτική λύση της σύγκρουσης έπειτα από επτά χρόνια εχθροπραξιών, αλλά και την «αποχώρηση από τη Συρία των ιρανικών δυνάμεων και των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν».

«Ήμασταν σαφείς: εάν η Συρία δεν εγγυηθεί την πλήρη αποχώρηση των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, δεν θα λάβει ούτε ένα δολάριο για την ανοικοδόμηση από μέρους των ΗΠΑ», τόνισε.

Μέχρι σήμερα οι Αμερικανοί, όπως και οι Ευρωπαίοι, θέτουν ως όρο για τη συμμετοχή τους στο τεράστιο έργο της ανοικοδόμησης, ειδικά στις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς της Δαμασκού, την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης της σύρραξης στη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαδικασία που πολλοί θεωρούν κλινικά νεκρή.

Σχετικά άρθρα