Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία διαψεύδει ότι έχει στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Λιβύη αλλά… ποιος την πιστεύει;

Η Ρωσία διαψεύδει ότι έχει στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Λιβύη αλλά… ποιος την πιστεύει;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λαθρομετανάστες, Λιβύη, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Ρωσία, Χαλίφα Χαφτάρ,

Η Ρωσία δεν έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της άνω ρωσικής Βουλής, του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Αλεξέι Κοντράτιεφ, μιλώντας στο κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik την Τρίτη, μετά τα δημοσιεύματα στον δυτικό Τύπο -και στο TRIBUNE- ότι η Ρωσία σχεδιάζει να θέσει υπό την επιρροή της την ανατολική Λιβύη και έτσι να ελέγξει και τις μεταναστευτικές ροές για να ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (διαβάστε το δημοσίευμα εδώ).

Την είδηση πυροδότησε η βρετανική εφημερίδα «Sun», η οποία έγραψε τη Δευτέρα ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν την Τερέζα Μέι ότι η Ρωσία στέλνει βαρύ οπλισμό και μισθοφόρους στην ελεγχόμενη από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ανατολική Λιβύη, με στόχο να τη μετατρέψει «σε μια δεύτερη Συρία» -δηλαδή σε προτεκτοράτο της- και να ελέγξει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές για να ασκεί πιέσεις στη Δύση, με τρόπο παρόμοιο -συμπληρώνει το TRIBUNE- με του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να εκβιάζει τις χώρες της ΕΕ.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι δύο ρωσικές βάσεις έχουν ήδη δημιουργηθεί στις μεσογειακές πόλεις Τομπρούκ και Βεγγάζη, στις οποίες έχουν αναπτυχθεί Ρώσοι πράκτορες, Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι και Ρώσοι μισθοφόροι.

Ο Κοντράτιεφ ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιωτικοί στη Λιβύη και η παρουσία τους στη χώρα δεν προβλέπεται.

Αναρωτήθηκε μάλιστα πώς θα ήταν δυνατό αυτό από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημη πρόσκληση από τις λιβυκές Αρχές.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, έχει υπογράψει συμφωνίες παραχώρησης στους Ρώσους δύο βάσεων, όπως και ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη χώρα γίνεται μέσω εταιρείας μισθοφόρων.

Στο δημοσίευμα της «Sun» αντέδρασε και η Ρωσική Πρεσβεία στο Λονδίνο, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι με τέτοια δημοσιεύματα γίνεται απόπειρα να αποποιηθεί η Δύση τις ευθύνες της στη λιβυκή κρίση.

Η Λιβύη είναι σήμερα μια διχοτομημένη χώρα με δύο κυβερνήσεις. Η ανατολική Λιβύη (πορτοκαλί χρώμα) ελέγχεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του στρατάρχη Χαφτάρ και η δυτική Λιβύη (μοβ) από την κυβέρνηση που υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Σαράτζ.

Πριν μια εβδομάδα πάντως έγινε γνωστό ότι η ανατολική Λιβύη του Χαλίφα Χαφτάρ παρήγγειλε σιτάρι από τη Ρωσία αξίας 700 εκ. δολαρίων.

Προφανώς και η ανατολική Λιβύη τελεί υπό ρωσική επιρροή και η ειρωνεία είναι ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ είναι και Αμερικανός υπήκοος. Προφανώς και κάπου πάλι μπερδεύτηκαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αντί να επενδύσουν στον δικό τους ισχυρό άνθρωπο, έπαιξαν με τους «μετριοπαθείς ισλαμιστές», που στηρίζει πάντα ο ΟΗΕ και εκείνος στράφηκε στους Ρώσους.

Σχετικά άρθρα