Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σταϊνμάγερ: Οι Ευρωπαίοι να μην θεωρούν «δεδομένες» τις επιτυχίες της ΕΕ

Σταϊνμάγερ: Οι Ευρωπαίοι να μην θεωρούν «δεδομένες» τις επιτυχίες της ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Ευρωπαίοι μοιάζουν να θεωρούν σχεδόν δεδομένες τις επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επικεντρώνονται υπερβολικά στα προβλήματά της, ανέφερε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ την Τρίτη στη Βιέννη, προτρέποντας τους πολίτες να υιοθετήσουν πιο θετική στάση απέναντι στην Ε.Ε.

Ο Σταϊνμάγερ συμμετείχε σε δημόσια συζήτηση με τους ομολόγους του της Αυστρίας και της Σλοβακίας, τους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και Άντρεϊ Κίσκα, στη διάρκεια της οποίας και οι τρεις αναφέρθηκαν στις ευρωεκλογές του 2019.

«Μιλάμε πάρα πολύ για την Ευρώπη όταν τα πράγματα πάνε άσχημα ή όταν συμφωνίες αθετούνται ή καταρρέουν, αλλά όχι αρκετά όταν τα πράγματα πηγαίνουν ομαλά στην Ευρώπη, που λειτουργεί πολύ πιο απρόσκοπτα από ό,τι ο κόσμος θέλει να ξέρει ή να αναγνωρίζει», σημείωσε ο Σταϊνμάγερ μιλώντας στην εκδήλωση, το κοινό στην οποία ήταν κυρίως φοιτητές πανεπιστημίου.

Οι τρεις πρόεδροι τάχθηκαν εναντίον των λαϊκιστικών και των ευρωσκεπτικιστικών κινημάτων. «Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει πως όλα θα γίνουν πιο εύκολα εάν δεν προσπαθούμε να θέτουμε σε εφαρμογή ευρωπαϊκές λύσεις», υπογράμμισε ο Σταϊνμάγερ, υποδεικνύοντας την ολοκλήρωση των αγορών εργασίας, του εμπορίου και των συστημάτων εκπαίδευσης των χωρών-μελών της Ε.Ε..

Οι ψηφοφόροι πρέπει να διερωτηθούν ποιοι είναι οι αληθινοί πατριώτες, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Βαν ντερ Μπέλεν, ο πρώην ηγέτης των αυστριακών Πρασίνων.

«Είναι εκείνοι που θέλουν να επαναφέρουν το έθνος-κράτος του 19ου αιώνα του παρελθόντος στα παλιά του μεγαλεία, ή εκείνοι που κατανοούν ότι τα κράτη πρέπει να μη θέτουν στο πρώτο πλάνο την εθνική τους κυριαρχία, αλλά να συνεργάζονται στον σημερινό κόσμο;» πρόσθεσε.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε κάποια χώρα, ο πολιτικά ανεξάρτητος Κίσκα έκρινε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να εναντιωθούν στις λαϊκιστικές και αντιευρωπαϊκές πολιτικές.

«Χρειαζόμαστε καλούς ηγέτες — φιλοευρωπαίους ηγέτες. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να λέμε: είναι περήφανος που είμαι Ευρωπαίος», υποστήριξε.

Ο Σταϊνμάγερ έκρινε πως παρότι η λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες είναι πολύ συχνά κοπιώδης διαδικασία, η Ε.Ε. «επιτρέπει να βρίσκονται και να εφαρμόζονται λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα που απλούστατα δεν θα μπορούσαν να επιλυθούν από τα εθνικά κράτη».

«Η Γερμανία δεν μπορεί να είναι καλά αν η Ευρώπη δεν είναι καλά», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα