Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μπαγκντάντι μόλις που γλίτωσε από βέβαιο θάνατο από ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους

Ο Μπαγκντάντι μόλις που γλίτωσε από βέβαιο θάνατο από ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, Ιράν, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ντέιρ αλ Ζουρ, Συρία, Τζιχαντιστές, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν),

Ο ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, μόλις που διέφυγε τον θάνατο από ιρανική πυραυλική επίθεση που είχε στόχο σύναξη τζιχαντιστών ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία, πριν μια εβδομάδα.

Αυτό ισχυρίστηκε με δηλώσεις του στην ιρακινή ιστοσελίδα Baghdad Today ο Τζαμπάρ Αλ Μαμουρί, ένας εκ των ηγετών της σιιτικής ιρακινής παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι), που υποστηρίζονται από το σιιτικό καθεστώς του Ιράν.

«Ο ιρανικός βομβαρδισμός με βαλλιστικούς πυραύλους πριν μερικές ημέρες εναντίον συγκεκριμένων στόχων σε θύλακες του Ισλαμικού Κράτους, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, στόχευε μεταξύ άλλων και μια σημαντική συνάντηση ηγετών του πολεμικού συμβουλίου του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, στο οποίο ήταν να συμμετάσχει και ο Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι».

Ο ψευδοχαλίφης γλίτωσε από βέβαιο θάνατο διότι καθυστέρησε να παραστεί στη συνάντηση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες αλλά εκείνος για μια ακόμη φορά να τη γλιτώσει.

Ωστόσο, από το χτύπημα σκοτώθηκε ο Αλί Αλ Μασαντανί, ο υπαρχηγός του Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος είχε οριστεί και διάδοχός του ως επόμενος «χαλίφης».

Πριν μια εβδομάδα ακριβώς, τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, οι Ιρανοί Φρούροι της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν με βαλλιστικούς πυραύλους σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους ανατολικά του Ευφράτη για να εκδικηθούν την πρόσφατη επίθεση σε ιρανική στρατιωτική παρέλαση στην πόλη Αχβάζ, που άφησε πίσω της 24 νεκρούς και 60 τραυματίες και την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Η βαλλιστική πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι Ιρανοί ανησύχησε τη Δύση για δύο λόγους.

Πρώτον, οι Ιρανοί δεν είχαν ενημερώσει κανέναν από τους δυτικούς εμπλεκόμενους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, οπότε υπήρχε πιθανότητα οι πύραυλοι να έπλητταν και συμμαχικές δυνάμεις και δεύτερο, θεωρήθηκε ως μια ευκαιρία από το Ιράν για να κάνει επίδειξη των πυραύλων του, μέχρι που μπορούν να φτάσουν και της ευστοχίας τους.

Σχετικά άρθρα