Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι θα παραδώσουν στον Καναδά 11 τζιχαντιστές πολίτες του – Μεταξύ τους και ο 23χρονος «Τζιχάντι Τζακ»

Οι Κούρδοι θα παραδώσουν στον Καναδά 11 τζιχαντιστές πολίτες του – Μεταξύ τους και ο 23χρονος «Τζιχάντι Τζακ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Καναδάς, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Τζιχαντιστές,

Ένας 23χρονος προσήλυτος τζιχαντιστής, ο Βρετανός Τζακ Λετς (Jack Letts), με το ψευδώνυμο «Τζιχάντι Τζακ», που κρατείται από τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία, θα εκδοθεί στον Καναδά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο βρετανικός Guardian. Ο νεαρός έχει διπλή υπηκοότητα, βρετανική και καναδική.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Τζιχάντι Τζακ συμπεριλήφθηκε σε πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της καναδικής κυβέρνησης και της κουρδικής αυτοδιοίκησης στη βορειοανατολική Συρία, που προβλέπει την παράδοση στις καναδικές Αρχές 11 Καναδών τζιχαντιστών που αιχμαλωτίστηκαν από τους Κούρδους.

Οι κουρδικές Αρχές τονίζουν ότι ο 23χρονος αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί τους.

Σε αντίθεση με τη Βρετανία, που δεν δέχεται πίσω τους τζιχαντιστές υπηκόους της, ο Καναδάς θέλει να τους επαναπατρίσει και να τους οδηγήσει στα δικά του δικαστήρια.

Στους 11 Καναδούς πολίτες που θα παραδώσουν οι Κούρδοι συμπεριλαμβάνονται γυναίκες, παιδιά και τουλάχιστον ένας υψηλόβαθμος τρομοκράτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι Κούρδοι κρατάνε αιχμαλώτους 520 ξένους τζιχαντιστές και περίπου 2.000 αλλοδαπά γυναικόπαιδα.

Όλοι αυτοί έσπευσαν στη Συρία τα προηγούμενα χρόνια για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και να ζήσουν στο χαλιφάτο των ονείρων τους.

Είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, του ηγέτη της οργάνωσης, να σπεύσουν στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Λετς, που γεννήθηκε χριστιανός και εξισλαμίστηκε, ταξίδεψε στη Συρία το 2014.

Είχε πει στους γονείς του ότι θα πήγαινε για τρεις μήνες στο Κουβέιτ για να μάθει αραβικά.

Στους γονείς του, Σάλι Λέιν και Τζον Λετς, ασκήθηκε δίωξη από τις βρετανικές Αρχές με την κατηγορία της «χρηματοδότησης τρομοκρατίας» όταν του έστειλαν χρήματα στη Συρία για να διαφύγει από τη Ράκα.

Τι έκανε ακριβώς τόσα χρόνια ο 23χρονος στη Συρία δεν είναι ξεκάθαρο. Λέγεται όμως ότι παντρεύτηκε μια Ιρακινή και απέκτησε και ένα παιδί μαζί της.

Οι Κούρδοι τον κατηγόρησαν ότι διετέλεσε μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, εκείνος όμως αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες.

Αν και έχει την καναδική υπηκοότητα δεν έζησε ποτέ στον Καναδά. Ζούσε στην Οξφόρδη.

Το τι θα απογίνει, αφού εκδοθεί στον Καναδά, δεν είναι αποσαφηνισμένο.

Ίσως ενταχθεί σε πρόγραμμα αποριζοσπαστικοποίησης -δηλαδή ιδεολογικής αναμόρφωσης-, ίσως του απαγγελθούν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Πολλές δυτικές χώρες αρνούνται να δεχθούν πίσω τους υπηκόους τους τζιχαντιστές που συνελήφθησαν από τους Κούρδους, με αποτέλεσμα να τους κρατάνε σε φυλακές στη βορειοανατολική Συρία μην ξέροντας τι ακριβώς να τους κάνουν.

Οι Κούρδοι της Συρίας αποφεύγουν να τους δικάσουν, μιας και δεν συνιστούν ακόμα κάποια διεθνώς αναγνωρισμένη κρατική οντότητα.

Περιορίζονται στο να τους ανακρίνουν και να συλλέγουν από τις καταθέσεις πληροφορίες για το πώς οργανώθηκε, λειτούργησε και από ποιους υποστηρίχτηκε το Ισλαμικό Κράτος.

Πολλές καταθέσεις αιχμαλώτων έχουν αποδείξει τον ρόλο της Τουρκίας ως υποστηρικτικής δύναμης στο Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικά άρθρα