Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισραήλ αποφασισμένο να μην επιτρέψει στο Ιράν να χρησιμοποιεί το έδαφος του Λιβάνου και της Συρίας

Το Ισραήλ αποφασισμένο να μην επιτρέψει στο Ιράν να χρησιμοποιεί το έδαφος του Λιβάνου και της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Ισραήλ, Λίβανος, Ρωσία, Συρία, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν), Χεζμπολάχ,

Για το Ισραήλ τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Το Ιράν θέλει να εγκαταστήσει βάσεις στο έδαφος της Συρίας και του Λιβάνου για να επιτίθεται στο Ισραήλ. Ο νότιος Λίβανος ελέγχεται από τη σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση και πολιτικό κόμμα Χεζμπολάχ.

Το Ιράν ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή του στη συριακή κυβέρνηση, στον πόλεμο ενάντια στη σουνιτική ανταρσία, λαμβάνει βάσεις και ευρεία στρατιωτική παρουσία στο συριακό έδαφος, μετατρέποντας τη Συρία σε προτεκτοράτο του.

Το Ισραήλ αισθάνεται ότι μετά από αυτή την εξέλιξη αποκτά χερσαία σύνορα με το Ιράν και διαμηνύει ότι θα κάνει τα ό,τι χρειαστεί για να μην επιτρέψει στο Ιράν να εγκατασταθεί στρατιωτικά στη Συρία.

Τον προηγούμενο μήνα Ισραηλινός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι η χώρα του πραγματοποίησε περισσότερες από 200 αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικούς στόχους στη Συρία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Τεχεράνη και Δαμασκός απάντησαν ότι το Ιράν έχει στρατιωτικούς συμβούλους που βοηθάνε τη Συρία στον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές, δεν διατηρεί τακτικά στρατεύματα στη χώρα.

Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες παραστρατιωτικοί μισθοφόροι των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης έχουν αναπτυχθεί στη χώρα.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του» και θα συνεχίσει «να μπλοκάρει τις προσπάθειες του Ιράν να χρησιμοποιήσει τη Συρία και τον Λίβανο ως προκεχωρημένες βάσεις για να επιτίθεται στο Ισραήλ».

Στις αρχές της εβδομάδας ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε ότι παρέδωσε αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 στον συριακό στρατό.

Οι Ισραηλινοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με την παράδοση S-300 στους Σύρους και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις αεροπορικές επιδρομές κατά των Ιρανών στο συριακό έδαφος.

Σχετικά άρθρα