Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Νόμπελ Ειρήνης στον Κογκολέζο γιατρό Ντένις Μακουέγκε και στη Γιαζίντι Νάντια Μουράντ

Το Νόμπελ Ειρήνης στον Κογκολέζο γιατρό Ντένις Μακουέγκε και στη Γιαζίντι Νάντια Μουράντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Βραβείο Νόμπελ, Γιαζίντι, Ερωτική Σκλάβα, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα, Νόμπελ Ειρήνης, Νορβηγία, Ντένις Μακουέγκε, Τζιχαντιστές,

Ντένις Μακουέγκε και Νάντια Μουράντ. Ένας Κογκολέζος γιατρός, ο οποίος δίνει μάχη επί χρόνια ενάντια στη σεξουαλική βία και ένα θύμα σεξουαλικής βίας, η Κούρδισσα Γιαζίντι που αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της και να γίνει εκπρόσωπος των γυναικών που έγιναν ερωτικές σκλάβες των τζιχαντιστών.

Είναι οι άνθρωποι τους οποίους η Νορβηγική Επιτροπή ξεχώρισε ανάμεσα σε 331 υποψηφιότητες και αποφάσισε να τιμήσει με το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι οι γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία, η Επιτροπή τίμησε τον Ντένις Μακουέγκε, «ο οποίος υπήρξε το σημαντικότερο σύμβολο, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, του αγώνα να τερματιστεί η σεξουαλική βία σε καθεστώς πολέμων και ένοπλων συρράξεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θέλησε επίσης να τιμήσει τη Νάντια Μουράντ, μέλος της μειονότητας Γιαζίντι στο Ιράκ, η οποία βιάστηκε κατ’ επανάληψη από μέλη του Ισλαμικού Κράτους και «βρήκε το θάρρος να αφηγηθεί τα βασανιστήριά της».

«Αμφότεροι έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο μαχόμενοι με θάρρος ενάντια στα εγκλήματα πολέμου και προσπαθώντας να εξασφαλίσουν δικαιοσύνη για τα θύματα», εξήγησε η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να έρθει σε επαφή με τους βραβευθέντες.

Ο Κογκολέζος γιατρός έχει αφιερώσει τη ζωή του στα θύματα σεξουαλικής βίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Μαζί με τους συναδέλφους του έχει φροντίσει περίπου 30.000 γυναίκες και κορίτσια.

Για την προσφορά του αυτή βρίσκεται σταθερά στη λίστα των υποψηφίων για Νόμπελ Ειρήνης επί 10 συναπτά έτη.

Ο Μακουέγκε άρχισε να ασχολείται με τα θύματα βιασμών το 1999, οπότε άρχισε να βλέπει και να χειρουργεί πρωτοφανή περιστατικά: γυναίκες οι οποίες είχαν βιαστεί με τραγικούς τρόπους, γυναίκες που είχαν καταστραφεί τα αναπαραγωγικά τους όργανα, που δεν είχαν βιαστεί μόνο ομαδικά, αλλά με αντικείμενα – μπαστούνια, όπλα, μπουκάλια.

Η Μουράντ, έπεσε θύμα απαγωγής μαζί με τις αδελφές της και άλλες γυναίκες της κουρδικής ζωροαστρικής μειονότητας, τον Αύγουστο του 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στο χωριό της και σκότωσε όλους τους άνδρες και όλες τις γυναίκες που θεωρούνταν πολύ μεγάλες για να γίνουν «σκλάβες του σεξ».

Σε αυτήν τη σφαγή, η Μουράντ έχασε έξι αδελφούς και τη μητέρα της. Τον Νοέμβριο του 2014 κατόρθωσε να δραπετεύσει και να φθάσει σε καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο Ιράκ και έπειτα στη Γερμανία. Μετά τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, η 25χρονη Μουράντ είναι η νεότερη που τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης.

Σχετικά άρθρα