Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δανία και Αυστρία τα συμφώνησαν για το μεταναστευτικό: «Ούτε ένας πρόσφυγας»

Δανία και Αυστρία τα συμφώνησαν για το μεταναστευτικό: «Ούτε ένας πρόσφυγας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Δανία, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Πρόσφυγες,

Κοινή πρόταση για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου παρουσίασαν Δανία και Αυστρία, πρόταση η οποία επικρίθηκε από τον ΟΗΕ, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υποδεχθούν κανέναν πρόσφυγα φέτος στο πλαίσιο των προγραμμάτων μετεγκατάστασης.

Όπως τόνισαν ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ και η υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης της Δανίας Ίνγκερ Στόιμπεργκ, άδειες μόνιμης παραμονής πρέπει να προσφέρονται στους πρόσφυγες μόνο αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάξει την προσέγγισή της όσον αφορά τη μετανάστευση.

Από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από τις πλούσιες χώρες να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες μέσω νόμιμων καναλιών μετανάστευσης, όπως τα προγράμματα μετεγκατάστασης, ώστε να καμφθεί η επικίνδυνη διακίνηση ανθρώπων.

Το σχέδιο επτά σημείων που παρουσίασαν οι δύο χώρες επικεντρώνεται στο να προσφέρεται βοήθεια στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες και όχι σε όσους πληρώνουν διακινητές.

Η Αυστρία και η Δανία θέλουν να ενισχυθεί επίσης η υποστήριξη της Ε.Ε προς κράτη που υποδέχονται πρόσφυγες κοντά σε εστίες κρίσης, ώστε οι πρόσφυγες αυτοί να μην ταξιδεύουν προς την Ευρώπη.

Το σχέδιο αναφέρεται ακόμη σε ιδέες και έννοιες που έχουν ήδη συμπεριληφθεί σε κείμενα συμπερασμάτων Συνόδων Κορυφής της ΕΕ, όπως οι πλατφόρμες αποβίβασης και τα κέντρα κράτησης για μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη.

«Όταν θα μπορούμε να δείξουμε ότι έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο στην Ευρώπη, και ότι θα είμαστε εμείς αυτοί που θα αποφασίζουμε ποιος έρχεται και όχι κάποιος διακινητής τότε θα βρισκόμαστε στο σημείο που θα μπορούμε να σκεφτούμε τις μετεγκαταστάσεις», ανέφερε ο Κικλ, ο οποίος ανήκει στο ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων (FPÖ).

Υποστήριξε επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει έμφαση στους πρόσφυγες που είναι «συμβατοί» προς «το σύστημα αξιών μας και τις απόψεις μας για την κοινωνία».

Η αυστριακή αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επέκρινε το σχέδιο των υπουργών της Δανίας και της Αυστρίας.

«Η UNHCR πιστεύει ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης είναι ένα σημαντικό θεμέλιο για την προστασία των προσφύγων και δεν πρέπει να συνδέεται με άλλες πολιτικές», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στατιστικές της Ε.Ε., πέρυσι οι «28» προσέφεραν μετεγκατάσταση σε 24.155 πρόσφυγες που ζούσαν σε (ή κοντά σε) εστίες κρίσης. Από αυτούς η Δανία επέτρεψε σε 5 να εγκατασταθούν μόνιμα στο έδαφός της και η Αυστρία σε 380.

Πέραν αυτών των προσφύγων, προσφέρθηκε διεθνής προστασία σε 385 αιτούντες άσυλο στη Δανία και σε άλλους 3.925 στην Αυστρία.

Σχετικά άρθρα