Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ιντερπόλ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη των ανταρτών του ELN στην Κολομβία

Η Ιντερπόλ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη των ανταρτών του ELN στην Κολομβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιντερπόλ, Κολομβία, Λατινική Αμερική, Χουάν Μανουέλ Σάντος,

Διεθνές ένταλμα σύλληψης του ηγέτη της οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) της Κολομβίας, εξέδωσε η Interpol, όπως μετέδωσαν κολομβιανά ΜΜΕ την Τετάρτη.

Ο Νικολάς Ροδρίγκες Μπαουτίστα (δεύτερος από δεξιά στη φωτο), γνωστός επίσης με το nom de guerre Γκαμπίνο, καταζητείται από τις αρχές της Κολομβίας που του προσάπτουν δολοφονίες κατά συρροή και με επιβαρυντικές περιστάσεις και στρατολόγηση ανταρτών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Tiempo, ο ηγέτης του ELN πιστεύεται ότι βρισκόταν για αρκετό καιρό στη Βενεζουέλα και στην Κούβα, δύο χώρες οι αριστερές κυβερνήσεις των οποίων του παρείχαν προστασία.

Η έκδοση του εντάλματος σηματοδοτεί άλλο ένα βαρύ πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην Μπογκοτά και τον ELN, η οποία ανεστάλη λίγες ημέρες πριν ορκιστεί και αναλάβει τα καθήκοντά του την 7η Αυγούστου ο νέος πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, πολιτικός που ανήκει στη σκληρή δεξιά.

Ο Ντούκε αντιμετώπιζε επικριτικά τις συνομιλίες που είχαν αρχίσει επί των ημερών του προκατόχου του Χουάν Μανουέλ Σάντος, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίζονταν μόνο εάν ο ELN προχωρούσε στην απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων του και των ομήρων που κράταγε και σταματούσε τις επιθέσεις και τις «εγκληματικές δραστηριότητές του».

Ο ELN, που θεωρείται από τις αρχές της χώρας πως διαθέτει περίπου 1.500 αντάρτες, επισήμως χαρακτηρίζεται η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει την ένοπλη δράση της στην Κολομβία, μετά την υπογραφή τον Νοέμβριο του 2016 της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στον τότε πρόεδρο Σάντος και την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Στον πόλεμο που μαίνεται στην Κολομβία εδώ και πάνω από μισό αιώνα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 260.000 άνθρωποι, η τύχη άλλων 80.000 και πλέον αγνοείται, ενώ έχουν εκτοπιστεί πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες.

Σχετικά άρθρα