Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκλογές στη σκιά των τανκς στη Βραζιλία – «Σώστε τη Δημοκρατία» το μήνυμα Λούλα

Εκλογές στη σκιά των τανκς στη Βραζιλία – «Σώστε τη Δημοκρατία» το μήνυμα Λούλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βραζιλία, Εκλογές,

Πέντε μέρες απομένουν μέχρι την εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στη Βραζιλία και το προβάδισμα του ακροδεξιού υποψήφιου Ζαΐρ Μπολσανάρου εξακολουθεί να διευρύνεται. Ίσως γι’ αυτό, η νοτιοαμερικανική εκδοχή του Τραμπ δεν απειλεί πια με πραξικόπημα σε περίπτωση ήττας.

«Άλλαξε γνώμη. Αν ηττηθεί, θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα» έσπευσε την Τρίτη να βάλει τα πράγματα στη θέση τους ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Μπολσανάρου (φωτογραφία), ο επίσης απόστρατος Χάμιλτον Μουράο.

Άλλαξε γνώμη επειδή μόλις την Παρασκευή ο νοσταλγός της δικτατορίας και επικρατέστερος νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών, με βάση τις δημοσκοπήσεις, απειλούσε να κατεβάσει τα τανκς αν δεν νικήσει στις προεδρικές εκλογές.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά, με βάση την υποστήριξη που βλέπω στους δρόμους, δεν είμαι διατεθειμένος να δεχτώ άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη» τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξη από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται έπειτα από τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Κατά τον ίδιο, η παρέμβαση του στρατού θα ήταν απολύτως δικαιολογημένη, καθώς θα ερχόταν απλώς να «διορθώσει» την εκτεταμένη «εκλογική νοθεία» από το Κόμμα των Εργαζομένων (Ρ.Τ.), το οποίο, σημειωτέον, δεν βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση, αλλά στην αντιπολίτευση. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα έπαιρναν την πρωτοβουλία. Αν όμως το λάθος γινόταν από το Ρ.Τ., τότε, ναι, θα μπορούσε να υπάρξει επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων» σημείωσε.

Οι συνεχείς αναφορές στον στρατό και στη δικτατορία την οποία ο Μπολσανάρου υπηρέτησε ως λοχαγός δεν είναι ωστόσο τα μοναδικά σημεία που παραπέμπουν στον φασισμό. Ο ακροδεξιός υποψήφιος χαρακτηρίζει συχνά τις γυναίκες πολιτικούς «πόρνες» και «λεσβίες», ενώ έχει αποκαλέσει μαύρους ακτιβιστές «ζώα που πρέπει να επιστρέψουν στον ζωολογικό κήπο».

Υπερασπίζεται τα βασανιστήρια και πιστεύει ότι οι αστυνομικοί «πρέπει να βραβεύονται, όχι να δικάζονται όταν σκοτώνουν εγκληματίες», θα προτιμούσε να δει τον γιο του νεκρό, παρά ομοφυλόφιλο και υπόσχεται να υποβαθμίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, απελαύνοντας παράλληλα τις ενοχλητικές ΜΚΟ που αγωνίζονται για την προστασία του Αμαζονίου. Τρεις λέξεις δεν λείπουν ποτέ από τις πολιτικές του ομιλίες: vagabundos (αλήτες), canalhas (σιχάματα) και bandidos (λαμόγια).

Παρ’ όλα αυτά, το πιο απωθητικό και επιθετικό πρόσωπο της βραζιλιανικής Δεξιάς φαίνεται να βρίσκει σημαντική απήχηση στο εκλογικό σώμα. Ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει πλέον το 31% στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Ibope. Η δημοτικότητά του αυξήθηκε δηλαδή κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ίδια μέτρηση φέρνει τον υποψήφιο του Ρ.Τ. Φερνάντο Αντάντ στο 21%. Το δυσάρεστο νέο για τον υποψήφιο της Αριστεράς είναι ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που αποκλείουν το ενδεχόμενο να τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο αυξήθηκε από 27% σε 38%.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Το αρνητικό ποσοστό του Μπολσανάρου παραμένει αμετάβλητο στο 44%, κάτι που μεταφράζεται σε πιθανότατη ήττα του κατά τον δεύτερο γύρο, ανεξάρτητα από τον ποιον θα συναντήσει εκεί ως αντίπαλο.

Για τον δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση του Ibope προβλέπει ισοψηφία 42% μεταξύ Μπολσανάρου και Αντάντ, ενώ στην έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας Αντάντ εμφανιζόταν να κερδίζει με 42% έναντι 38%.

Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου MDA παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα: ο Μπολσανάρου συγκεντρώνει το 28,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 25,2% του Αντάντ, ο οποίος όμως φαίνεται να κερδίζει με άνεση τον δεύτερο γύρο – 42,7% έναντι 37,3%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο Μπολσανάρου θα έχανε στον δεύτερο γύρο ακόμη κι αν συναντούσε εκεί τον Σίρο Γκόμες, υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, μια υποψηφιότητα όπως αυτή του Μπολσανάρου είναι επόμενο να συσπειρώνει εναντίον της κάθε δημοκρατική φωνή. Διόλου τυχαία, το βασικό προεκλογικό σύνθημα της Αριστεράς στη Βραζιλία δεν είναι πια άλλο από το «Όχι αυτός!». Το σύνθημα αυτό ένωσε το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες γυναίκες της Βραζιλίας, που, από το Μανάους ώς το Σάο Πάολο, διαδήλωσαν για να καταγγείλουν έναν υποψήφιο για την προεδρία που απενοχοποιεί τον βιασμό και χαρακτηρίζει δικαιολογημένο το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Τη φωνή του ένωσε μαζί τους από το κελί της φυλακής και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, αδιαφιλονίκητο φαβορί των εκλογών προτού η υποψηφιότητά του απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Jornal do Brasil» ο Λούλα κάλεσε και αυτός τους συμπατριώτες του «να σώσουν τη δημοκρατία» και να «απορρίψουν τη βαρβαρότητα» στις κάλπες της Κυριακής.

Ο Λούλα απέρριψε εξάλλου τις κατηγορίες για «εξτρεμισμό» που διατυπώνονται σε βάρος του κόμματός του από τις πολιτικές δυνάμεις του Κέντρου – βασικός συνεργάτης της Δεξιάς στην αποπομπή της διαδόχου τού Λούλα Ντίλμα Ρούσεφ από την προεδρία. «Όποιος φλερτάρει με τη βαρβαρότητα καλλιεργεί τον εξτρεμισμό.

Όποιος μάχεται εναντίον της δεν έχει τίποτα ακραίο. Στη σύγκρουση μεταξύ του πολιτισμού και της βαρβαρότητας πρέπει κανείς να επιλέξει στρατόπεδο» κατέληξε ο ίδιος.

Σχετικά άρθρα