Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία υπέρ της «Μακεδονίας» – Το «ξανθό γένος» υποστηρίζει τους Σκοπιανούς και απειλεί με βέτο στον ΟΗΕ

Η Ρωσία υπέρ της «Μακεδονίας» – Το «ξανθό γένος» υποστηρίζει τους Σκοπιανούς και απειλεί με βέτο στον ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ρωσία, Σκόπια, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ,

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της άσκησης βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών η Μόσχα την Τρίτη στον ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ρωσική πλευρά για μία ακόμη φορά εκφράζει τις έντονες και πάγιες αντιρρήσεις της αναφορικά με την προοπτική να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στην ευρωατλαντική συμμαχία, ενώ το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή το χαρακτηρίζει άκυρο εξαιτίας του εξαιρετικά υψηλού ποσοστού αποχής.

Στην παρέμβασή του το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί μάλιστα ότι ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος».

«Η προσέλευση σε ποσοστό 36,8% των ψηφοφόρων σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο (η προσέλευση θα πρέπει να ανέρχεται στο 50% τουλάχιστον).

»Πρόκειται για καθαρή ένδειξη του ότι οι Μακεδόνες ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν – με πολιτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και και κρατών-μελών της E.E. να συμμετέχουν αυτοπροσώπως σε αυτήν την μεγάλης κλίμακας καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ανεμπόδιστα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του βαλκανικού κράτους», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη ρωσική ανακοίνωση, η οποία παραποιεί την αλήθεια, αφού το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν ήταν αποφασιστικό αλλά συμβουλευτικό και προαιρετικό από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή δεν εξαρτάται από αυτό η κύρωσή της αλλά από τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Η βασική μας θέση παραμένει η ίδια», συνεχίζει η ρωσική ανακοίνωση, «μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να συμφωνηθεί μόνο από τα δύο μέρη μόνα τους, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, και μόνο στο πλαίσιο του νόμου και με ευρεία δημόσια υποστήριξη.

»Η συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν πληροί αυτά τα κριτήρια. Είναι ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της Μακεδονίας, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, μεταξύ άλλων από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών».

«Ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

»Το γεγονός ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του ΣΑ τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας» καταλήγει το ρωσικό ΥΠΕΞ, αφήνοντας ανοιχτό ουσιαστικά το ενδεχόμενο του βέτο.

Σχετικά άρθρα