Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κρίση στη Γαλλία: Αναζητούν επειγόντως νέο υπουργό Εσωτερικών μετά την παραίτηση Κολόμπ

Κρίση στη Γαλλία: Αναζητούν επειγόντως νέο υπουργό Εσωτερικών μετά την παραίτηση Κολόμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ,

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών μετά την παραίτηση του Ζεράρ Κολόμπ στη Γαλλία.

Ενόσω αναζητείται επειγόντως διάδοχος για το στρατηγικής σημασίας υπουργείο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε σήμερα Τετάρτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου.

Ο 71χρονος Ζεράρ Κολόμπ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης και θεωρούμενος ως ο πιο πιστός μεταξύ των πιστών συμμάχων του προέδρου Μακρόν, υπέβαλε χθες το απόγευμα την παραίτησή του για δεύτερη φορά σε ένα 48ωρο για να επιστρέψει στο δημαρχείο της Λιόν, του οποίου ήταν επικεφαλής στο παρελθόν για 16 χρόνια προτού γίνει υπουργός το 2017.

Τη Δευτέρα ο Μακρόν αρνήθηκε την παραίτηση του σοσιαλιστή πρώην δημάρχου της Λιόν. Ο Κολόμπ ωστόσο επέμεινε στην απόφασή του αναγκάζοντας τον πρόεδρο να κάνει τελικά δεκτή την παραίτηση.

Με την αποχώρηση του Κολόμπ η κυβέρνηση βυθίζεται σε νέα κρίση.

Ο Μακρόν, ο οποίος μόλις επέστρεψε από ταξίδι στις Αντίλλες, χάνει με τον Κολόμπ τον τρίτο υπουργό μετά την άνοδό του στην εξουσία έπειτα από την παραίτηση του Φρανσουά Μπαϊρού από το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιούνιο του 2017 και του Νικολά Ιλό από το υπουργείο Οικολογίας τον Σεπτέμβριο.

Το «πρόβλημα Κολόμπ», όπως το ονόμασε ένα μέλος της κυβέρνησης, περιγράφει την πορεία ενός ανθρώπου που από πολύ στενός σύμμαχος του Μακρόν μετατρέπεται σε επικριτή του.

Οι εντάσεις δεν έπαψαν να οξύνονται μετά την υπόθεση Μπεναλά τον Ιούλιο, τον πρώην συνεργάτη του Μακρόν, ο οποίος κατηγορείται ότι χτύπησε δύο διαδηλωτές την Πρωτομαγιά στο Παρίσι.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε «την έλλειψη σεμνότητας από την πλευρά της κυβέρνησης» και δεκαπέντε ημέρες αργότερα αιφνιδίασε τον πρόεδρο εκφράζοντας δημοσίως την πρόθεσή του να ξαναγίνει δήμαρχος.

Σχετικά άρθρα