Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μισθοφόροι των Τούρκων έπεσαν σε κουρδική ενέδρα στην Εφρίν – Τινάχτηκαν στον αέρα

Μισθοφόροι των Τούρκων έπεσαν σε κουρδική ενέδρα στην Εφρίν – Τινάχτηκαν στον αέρα

Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως συνιστώσα των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), πραγματοποίησαν το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου μια θανατηφόρα ενέδρα στους ισλαμιστές μισθοφόρους της Τουρκίας στον τουρκοκρατούμενο κουρδικό θύλακα της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρισης «Οργή των Ελαιών», όπως αποκαλείται η επιχείριση ανταρτοπόλεμου που διεξάγουν οι Κούρδοι στην Εφρίν, έστησαν ενέδρα και κατέστρεψαν ένα στρατιωτικό όχημα του υπό τουρκική διοίκηση Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στο χωριό Μπερμπανέ της Εφρίν. Τουλάχιστον τρεις μισθοφόροι των Τούρκων σκοτώθηκαν.

Οι YPG βιντεοσκόπησαν τη νυχτερινή επίθεση και την ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ισλαμιστές μισθοφόροι του FSA, που διοικούνται από Τούρκους αξιωματικούς, αδυνατούν να επιβληθούν στις κουρδικές ομάδες που διεξάγουν ανταρτοπόλεμο εναντίον τους. Σε ολόκληρο τον θύλακα της Εφρίν έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στην ύπαιθρο, αλλά αυτό το μέτρο δεν φαίνεται να τους ευνοεί ιδιαίτερα.

Οι περισσότερες επιθέσεις των Κούρδων είναι νυχτερινές, με αποτέλεσμα ο εντοπισμός τους να είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Ιστορικό

Η τουρκική επίθεση στην Εφρίν ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου 2018 και ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2018 με την κατάληψη της πόλης της Εφρίν.

Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποφάσισαν να εκκενώσουν την πόλη και να μην δώσουν μάχη, για να μην προκληθεί μακελειό μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Τις κουρδικές δυνάμεις που αποχώρησαν ακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες άμαχοι για να γλιτώσουν από την τουρκική κατοχή.

Όσοι παρέμειναν στην Εφρίν υφίστανται τις συνέπειες ενός καθεστώτος τουρκοκρατίας και ισλαμοκρατίας.

Όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία, το τουρκικό καθεστώς βρήκε πρόθυμους δοσίλογους να συνεργαστούν μαζί του.

Οι YPG έχουν περάσει σε ανταρτοπόλεμο στην Εφρίν και εκτελέσεις τζιχαντιστών σε ενέδρες.

Οι κουρδικές YPG/YPJ αποτελούν την κυρίως συνιστώσα των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που ελέγχουν το 30% της συνολικής έκτασης της Συρίας.

Οι SDF είναι ένας δημοκρατικός στρατός που αποτελείται από Κούρδους, Άραβες και Ασσύριους χριστιανούς και ζητά τη μετατροπή της Συρίας σε μια ομοσπονδιακή δημοκρατία.

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας. Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση. Με κίτρινο τα εδάφη που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Με πράσινο έντονο τα εδάφη που ελέγχουν η συριακή Αλ Κάιντα, η Αχράρ Αλ Σαμ και άλλες οργανώσεις που περιλαμβάνουν ολόκληρη την επαρχία Ιντλίμπ, μέρος εδαφών ανατολικά της επαρχίας της Λαοδίκειας, μέρος εδαφών βόρεια της επαρχίας Χάμα και μέρος εδαφών δυτικά της επαρχίας Χαλεπιού. Με πράσινο αχνό τα εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας Χαλεπιού. Στον χάρτη σημειωμένη φαίνεται με αχνά όρια και η αποστρατικοποιημένη ζώνη φάρδους 15 χλμ περιμετρικά του ισλαμικού «εμιράτου» που συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι.

Σχετικά άρθρα