Δύο ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης, το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα στα Σκόπια επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας παραμένει αρκετά χαμηλό.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 17.00 τοπική ώρα ανήλθε στο 29%.
Στο δημοψήφισμα αυτό, οι πολίτες της ΠΓΔΜ καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η «αρχαιομακεδονική» αντιπολίτευση έχει καταγγείλει τη Συμφωνία ως «προδοτική» και ως «συνθηκολόγηση» με την Ελλάδα.
Κάνει λόγο επίσης για μια «ταπεινωτική» συμφωνία, που διαγράφει την ιστορία και την εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων» και κάλεσε τον λαό να απέχει από το δημοψήφισμα για να το μποϋκοτάρει.
Από ό,τι φαίνεται η Συμφωνία που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με τη σκοπιανή θεωρείται από τους Σκοπιανούς «προδοτική» και «επιβλαβής».
Προφανώς λοιπόν και είναι μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα.
Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 7.00 τοπική ώρα (8.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας), ενώ το ερώτημα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι:
«Συμφωνείτε με την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».
Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ ψήφισε το πρωί στη γενέτειρά του Στρούμνιτσα.
Στον αντίποδα, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που αντιτίθεται στη συμφωνία και είχε καλέσει τους πολίτες της ΠΓΔΜ να πράξουν κατά συνείδηση στη σημερινή ψηφοφορία, δεν πρόκειται να ψηφίσει στο δημοψήφισμα, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του κόμματος.
«Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοίλκοφσκι.
Όπως είπε ο ίδιος, «ο Μίτσκοσκι θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης».
Οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν την επικράτηση του «ναι».
Υπενθυμίζεται ότι για την εγκυρότητα του αποτελέσματος απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται άκυρο, ενώ έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Το σημερινό δημοψήφισμα επιτηρούν περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR, ενώ οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται στο 1,8 εκατ. πολίτες.
Οι κάλπες για το δημοψήφισμα θα κλείσουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας).