Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Η ιταλική οικονομία μπορεί να πέσει σε μεγάλη κρίση

Bloomberg: Η ιταλική οικονομία μπορεί να πέσει σε μεγάλη κρίση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημόσιο Χρέος, Ιταλία, Λουίτζι Ντι Μάιο, Ματέο Σαλβίνι, Οικονομική Κρίση, Ομόλογα,

Η αποτυχία της Ιταλίας να θέσει σε τάξη τα δημοσιονομικά της μπορεί να ρίξει την οικονομία της σε μεγάλη κρίση στην επόμενη ύφεση, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Η νέα λαϊκίστικη κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει ως στόχο ένα έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2019, αντί να το μειώσει, όπως ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έλλειμμα αυτό θα προστεθεί πιθανόν στο τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλία και οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά, προκαλώντας βουτιά στις τιμές των μετοχών και ομολόγων.

Ο νέος στόχος είναι «πιθανόν να θέσει το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ σε μία όλο και πιο ασταθή ισορροπία», δήλωσε οικονομολόγος της Barclays στο Μιλάνο, προσθέτοντας: «Οι κίνδυνοι να πάρει την ανηφόρα το χρέος δεν είναι αμελητέοι μεσοπρόθεσμα».

Όντας στο 130% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος παραμένει το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη μετά από αυτό της Ελλάδας και ανέρχεται σε 2,3 τρισ. ευρώ σε απόλυτους όρους.

Το απαισιόδοξο μελλοντικό σενάριο είναι απλό. Μία πτώση του ρυθμού ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος δανεισμού, θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά την ικανότητα της κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της. Οι αυξανόμενες αποδόσεις ομολόγων μπορεί επίσης να δυσχεράνουν την πώληση των «κόκκινων» δανείων των ιταλικών τραπεζών.

Η ανάπτυξη στην Ιταλία και ευρύτερα στην Ευρωζώνη έχει ήδη επιβραδυνθεί, μετά την ισχυρή επίδοση το 2017 και οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί.

Ο ηγέτης της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, και των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα στο σχέδιο που εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Ρώμη.

Οι επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού υποστηρίζουν ότι το έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 θα βοηθήσει την εγχώρια ζήτηση, ενισχύοντας γενικότερα την οικονομία και μειώνοντας τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ.

Ορισμένοι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι θα υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη ώθηση, με την Commerzbank να αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2019.

Σχετικά άρθρα