Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Μέρκελ να χαρακτηρίσει τρομοκράτη τον Γκιουλέν – Τι του είπε η Γερμανίδα

Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Μέρκελ να χαρακτηρίσει τρομοκράτη τον Γκιουλέν – Τι του είπε η Γερμανίδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Πραξικόπημα, Πραξικόπημα Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Φετουλάχ Γκιουλέν,

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ζητεί την έκδοση από τη Γερμανία του Τζαν Ντουντάρ, πρώην διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, τον οποίο χαρακτήρισε πράκτορα που έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία.

«Αυτό το πρόσωπο είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο έπειτα από συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ντουντάρ και ο συνάδελφός του της εφημερίδας Cumhuriyet, ο Ερντέμ Γκιούλ, είχαν καταδικασθεί το 2016 σε πέντε χρόνια φυλάκιση επειδή δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει ένα φορτηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών να μεταφέρει όπλα στη Συρία. Αποφυλακίστηκαν εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής τους και ο Ντουντάρ εγκατέλειψε τη χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε επίσης το Βερολίνο να εκδώσει εκατοντάδες, όπως είπε, υποστηρικτές του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που διαμένουν στη Γερμανία.

Ο Ερντογάν έκανε το σχόλιο αυτό σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τη Γερμανία να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως υπαίτιο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία χρειάζεται περισσότερα στοιχεία, αν πρόκειται να χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση», όπως ζητάει η Άγκυρα, την οργάνωση του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Τουρκία για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η Μέρκελ δήλωσε επίσης πως η Γερμανία αναζητεί πρόσωπα, την έκδοση των οποίων ζητεί η Τουρκία με κατηγορίες για «τρομοκρατία», αλλά δεν είναι βέβαιο πως αυτά βρίσκονται στη Γερμανία.

«Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα τα στοιχεία που παρέχει η Τουρκία, όμως χρειαζόμαστε περισσότερο υλικό αν πρόκειται να χαρακτηρίσουμε (την οργάνωση του Γκιουλέν) με τον ίδιο τρόπο που έχουμε χαρακτηρίσει το (κουρδικό) PKK», το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, δήλωσε η καγκελάριος κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Επίσης η Γερμανίδα Καγκελαριος, είπε πως η τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας τετραμερούς συνόδου για τη Συρία με τη συμμετοχή εκτός της Γερμανίας και της Γαλλίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας. Μάλιστα προσδιόρισε ως πιθανό χρόνο διεξαγωγής της τον Οκτώβριο.

Σχετικά άρθρα