Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Βρετανικό Μουσείο ζητάει και τα… ρέστα για τα γλυπτά του Παρθενώνα – Ποιους κατηγορεί

Το Βρετανικό Μουσείο ζητάει και τα… ρέστα για τα γλυπτά του Παρθενώνα – Ποιους κατηγορεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Guardian, Βρετανικό Μουσείο, Γλυπτά Παρθενώνα Βρετανικό Μουσείο, Ηνωμένο Βασίλειο, Παρθενώνας,

Αντιδράσεις στη Βρετανία προκαλεί το άρθρο του «Guardian» για τα γλυπτά του Παρθενώνα στο οποίο επισημαίνεται πως το Brexit «απομακρύνει» οποιοδήποτε δικαίωμα είχε η Βρετανία στην κατοχή τους.

Σε επιστολή του προς την εφημερίδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίων των Επιτρόπων που διοικούν το Βρετανικό Μουσείο, Ρίτσαρντ Λάμπερτ, αναφέρει πως το Μουσείο είναι αυτόνομο και από την αρχή της λειτουργίας του, το 1753, διοικείται ανεξάρτητα από την πολιτική και το κοινοβούλιο.

Αυτή η αυτονομία είναι θεμελιώδης στην αποστολή του και τον δημόσιο σκοπό ύπαρξής του, αναφέρει.

Αυτό σημαίνει πως παρά τα επιχειρήματα της αρθρογράφου του «Guardian», Ριάνον Λούσι Γκόσλετ, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να επηρεάσουν αποφάσεις για το πού πρέπει να βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα που σήμερα εκτίθενται στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Λάμπερτ, οι Επίτροποι που διοικούν το Μουσείο δεν βλέπουν τα έργα τέχνης για τα οποία είναι υπεύθυνοι «σαν διαπραγματευτικά χαρτιά σε μια πολιτική συζήτηση».

Στο δημοσίευμα του «Guardian» είχαν επισημανθεί τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, με το πιο πειστικό να είναι πως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα συνιστούν ενιαίο και μοναδικό έργο τέχνης, το οποίο δεν πρέπει να είναι χωρισμένο.

Στον αντίποδα, το δημοσίευμα παρέθετε και το επιχείρημα της Βρετανίας που δεν θέλει να τα επιστρέψει, υποστηρίζοντας πως το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενεί παγκόσμιους «πολιτιστικούς θησαυρούς», ενώ το Μουσείο της Ακρόπολης συνιστά απλώς ένα εθνικό Μουσείο.

Ωστόσο, η αρθρογράφος επεσήμανε πως το Brexit καθιστά το συγκεκριμένο επιχείρημα εντελώς άχρηστο.

«Μπορεί στ’ αλήθεια το Βρετανικό Μουσείο να ισχυρίζεται πως είναι Μουσείο του κόσμου, όταν η βρετανική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει οποιαδήποτε ελευθερία κινήσεων στις διαπραγματεύσεις για το Brexit; Νομίζω πως όχι», αναφέρει η δημοσιογράφος και συνεχίζει:

«Στείλτε πίσω στην Αθήνα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και θα τα βλέπει ελεύθερα οποιοδήποτε πολίτης της ΕΕ που επιλέγει να ταξιδέψει εκεί, απαλλαγμένος από περιορισμούς. Επίσης, η Ελλάδα με χαρά θα δανείσει τα Μάρμαρα παγκοσμίως.

»Στο μεταξύ, η Βρετανία θα μπορούσε να φτιάξει γύψινα αντίγραφα. Οι περισσότεροι επισκέπτες ενδεχομένως ούτε που θα το παρατηρούσαν ή θα τους ένοιαζε».

«Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει από ηθικής πλευράς η κυβέρνησή μας για να ζητήσει συγγνώμη σχετικά με παλαιότερες αποικιοκρατικές συμπεριφορές είναι να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Σχετικά άρθρα