Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ευρωβουλή κόβει τα λεφτά στην Τουρκία – Mαχαίρι 40% στο χρήμα για την ένταξή της

Η Ευρωβουλή κόβει τα λεφτά στην Τουρκία – Mαχαίρι 40% στο χρήμα για την ένταξή της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Τουρκία,

Η ΕΕ κλείνει τη στρόφιγγα των ευρώ προς την Τουρκία. Επικαλούμενη την ελλιπή πρόοδο της Τουρκίας στην εκπλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου προτείνει να μπει «μαχαίρι» σχεδόν 40% στη βοήθεια, που λαμβάνει η γειτονική χώρα για την ευρωπαϊκή πορεία της.

Η απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού αφορά την περίοδο 20180-2020 κατά την οποία η Τουρκία πιθανόν να λάβει 759 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Στη διάρκεια αυτών των τριών ετών, η ΕΕ θα χορηγήσει ωστόσο στην Τουρκία 1,18 δισεκατομμύριο ευρώ για να την βοηθήσει να προσαρμοσθεί στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2014-2020 είχαν προβλεφθεί 4,45 δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια προς την Τουρκία για την πορεία προς την ένταξη.

Ωστόσο, μετά το καλοκαίρι του 2016 οι σχέσεις επιδεινώθηκαν δραματικά, εν μέσω διαρκών επιθέσεων του Ερντογάν κατά της Ε.Ε.

Το ισχυρό χαρτί της Άγκυρας παραμένει ο ρόλος της στο προσφυγικό, καθώς όπως σχολιάζουν καυστικά αναλυτές η Ένωση έχει αποφασίσει το «outsourcing» της ασφάλειας των συνόρων της.

Για να ανακοπούν οι ροές από Συρία και άλλες χώρες, πρέπει η Τουρκία να συνεργάζεται.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου επιμένει ότι η δεύτερη δόση στην Τουρκία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ- δηλαδή περίπου το ήμισυ του ποσού που προτείνει η Κομισιόν.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Γερμανία.

Στη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ ο Τούρκος πρόεδρος είναι βέβαιο πως θα κυριαρχήσει η συζήτηση για το προσφυγικό, ενώ ο Ερντογάν προσβλέπει σίγουρα και σε μία έμμεση στήριξη της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας στην τουρκική οικονομία, που έρχεται αντιμέτωπη με ισχυρότατες πιέσεις.

Σχετικά άρθρα