Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι απήγαγαν στην Εφρίν τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ριάντ Μουλά

Οι Τούρκοι απήγαγαν στην Εφρίν τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ριάντ Μουλά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφρίν, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

Τοπικές πηγές από τον τουρκοκρατούμενο κουρδικό θύλακα της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, που επικαλείται το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANHA, κατήγγειλαν ότι ο τουρκικός στρατός κατοχής και οι ισλαμιστές μισθοφόροι του απήγαγαν την Τρίτη τον καθηγητή Ριάντ Μουλά σε μικρή απόσταση από το σπίτι του, κοντά στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εφρίν.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι απαγωγείς είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και η μοίρα του Ριάντ Μουλά παραμένει άγνωστη.

Ο Ριάντ Μουλά ήταν καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Χαλεπιού πριν το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία.

Όταν το 2015 η κουρδική αυτοδιοίκηση της Εφρίν άνοιξε τοπικό πανεπιστήμιο στην πόλη, άρχισε να διδάσκει εκεί.

Επίσης είναι ο δημιουργός του ιδιωτικού σχολείου «Αζχάρ Εφρίν».

Ιστορικό

Η τουρκική επίθεση στην Εφρίν ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου 2018 και ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2018 με την κατάληψη της πόλης της Εφρίν.

Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποφάσισαν να εκκενώσουν την πόλη και να μην δώσουν μάχη, για να μην προκληθεί μακελειό μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Τις κουρδικές δυνάμεις που αποχώρησαν ακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες άμαχοι για να γλιτώσουν από την τουρκική κατοχή.

Όσοι παρέμειναν στην Εφρίν υφίστανται τις συνέπειες ενός καθεστώτος τουρκοκρατίας και ισλαμοκρατίας.

Όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία, το τουρκικό καθεστώς βρήκε πρόθυμους δοσίλογους να συνεργαστούν μαζί του.

Οι YPG έχουν περάσει σε ανταρτοπόλεμο στην Εφρίν και εκτελέσεις τζιχαντιστών σε ενέδρες.

Οι κουρδικές YPG/YPJ αποτελούν την κυρίως συνιστώσα των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που ελέγχουν το 30% της συνολικής έκτασης της Συρίας.

Οι SDF είναι ένας δημοκρατικός στρατός που αποτελείται από Κούρδους, Άραβες και Ασσύριους χριστιανούς και ζητά τη μετατροπή της Συρίας σε μια ομοσπονδιακή δημοκρατία.

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας. Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση. Με κίτρινο τα εδάφη που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Με πράσινο έντονο τα εδάφη που ελέγχουν η συριακή Αλ Κάιντα, η Αχράρ Αλ Σαμ και άλλες οργανώσεις που περιλαμβάνουν ολόκληρη την επαρχία Ιντλίμπ, μέρος εδαφών ανατολικά της επαρχίας της Λαοδίκειας, μέρος εδαφών βόρεια της επαρχίας Χάμα και μέρος εδαφών δυτικά της επαρχίας Χαλεπιού. Με πράσινο αχνό τα εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας Χαλεπιού. Στον χάρτη σημειωμένη φαίνεται με αχνά όρια και η αποστρατικοποιημένη ζώνη φάρδους 15 χλμ περιμετρικά του ισλαμικού «εμιράτου» που συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι.

Σχετικά άρθρα