Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτή είναι η ένθερμη χειραψία που κάνει τον Ερντογάν να μην μπορεί να ηρεμήσει

Αυτή είναι η ένθερμη χειραψία που κάνει τον Ερντογάν να μην μπορεί να ηρεμήσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Η εγκάρδια και ειλικρινή χειραψία που αντάλλαξαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, εντός της αίθουσας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ήταν ένα ακόμα ηχηρό ράπισμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα η στιγμή απαθανατίστηκε και φωτογραφικά.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, που ανάρτησε την εικόνα στο προφίλ του, έγραψε την εξής λεζάντα:

«Με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι. Η υπογραφή της συμφωνίας για έναν αγωγό φυσικού αερίου πριν μερικές ημέρες, προωθεί τη συνεργασία μας και δημιουργεί μια δυναμική ορμή για ολόκληρη την περιοχή. Ανυπομονώ να συναντηθούμε ξανά στην Κρήτη στις 10 Οκτωβρίου για την τριμερή μας Σύνοδο Κορυφής».

Η Αίγυπτος στέκεται ισχυρά στο πλευρό της Κύπρου υποστηρίζοντάς την τόσο στον ΟΗΕ όσο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Η Αίγυπτος έχει διατρανώσει την «ευχή» -προς την Τουρκία- να μη χρειαστεί να σταθεί στρατιωτικά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου είναι από τις ισχυρότερες τριμερείς της περιοχής. Μια χαλύβδινη σχέση που χάνεται βαθιά στην ιστορία.

Τη γεωπολιτική σημασία της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, για το κοινό όφελος Ελλήνων και Αιγυπτίων απέναντι στην εξ ανατολών απειλή, την είχαν αντιληφθεί και οι αρχαίοι Έλληνες.

Εκεί που βρίσκεται σήμερα η Τουρκία στα κλασικά χρόνια εκτεινόταν η Περσική Αυτοκρατορία και αποτελούσε για τους προγόνους μας την ίδια απειλή με αυτή της Τουρκίας για εμάς σήμερα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 460 π.Χ., οι Αθηναίοι πήραν την απόφαση να υποστηρίξουν την Αίγυπτο στην επανάσταση της κατά της Περσίας.

Αν και τα ελληνικά σώματα είχαν επιτυχίες, δεν κατάφεραν να καταλάβουν την περσική φρουρά στη Μέμφιδα, παρά την πολιορκία 3 ετών.

Τότε, οι Πέρσες αντεπιτέθηκαν, και η αθηναϊκή δύναμη πολιορκήθηκε για 18 μήνες, πριν εξολοθρευτεί.

Παρά το άδοξο τέλος εκείνης της εκστρατείας, αυτό που διδασκόμαστε είναι ότι οι Έλληνες είχαν αντιληφθεί τη ζωτική σημασία της Αιγύπτου για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου απέναντι στην εξ ανατολών απειλή εδώ και 25 αιώνες.

Ένας όμως ακόμα λόγος που ο Ερντογάν έχει νεύρα είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Σίσι ενώ απέρριψε να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο.

Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία από τη συνάντηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, κάνοντας λόγω για την κοινή δέσμευση των δύο ανδρών στο αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ειδικότερα, ο Πομπέο στη ανάρτηση του χαρακτηρίζει παραγωγική την συνάντηση για του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, επισημαίνοντας ότι συζητήθηκε η κοινή δέσμευση των δύο χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά οι τρόποι ενίσχυσης των ήδη ισχυρών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος έχει ψυχροπολεμικές σχέσεις με την Τουρκία. Την κατηγορεί ότι υποστηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις για να ανατρέψουν το κοσμικό καθεστώς της χώρας.

Σχετικά άρθρα