Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία «δυνητικός αντίπαλος των ΗΠΑ» για τη CIA – Δεν «σώζεται» με τίποτα ο Ερντογάν

Η Τουρκία «δυνητικός αντίπαλος των ΗΠΑ» για τη CIA – Δεν «σώζεται» με τίποτα ο Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κατασκοπεία, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Πράκτορες, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζίνα Χάσπελ, Τουρκία,

«Είναι δυνητικός αντίπαλος των ΗΠΑ», υποστηρίζει η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών – Νέο «χαστούκι» από τη Moody’s μετά τις προκλήσεις κατά του Τραμπ στη συνέλευση του ΟΗΕ – Πώς θα εκμεταλλευτεί η Ελλάδα την κόντρα Τραμπ – Ερντογάν

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να είχε στο μυαλό του ότι με την παρουσία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και με τις εκεί επαφές θα βελτίωνε το εις βάρος του κλίμα, ωστόσο, τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιβεβαιώνουν το βαθύ χάσμα της Δύσης με το καθεστώς Ερντογάν.

Οι ειδήσεις που έρχονται από τη Νέα Υόρκη, δεν είναι καθόλου ευχάριστες για την Τουρκία καθώς, εκτός από την αμερικανική κυβέρνηση και τους οίκους αξιολόγησης που «βομβαρδίζουν» την τουρκική οικονομία, μπαίνει στην κόντρα με την Άγκυρα και η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις της νέας διευθύντριας της CIA Τζίνα Χάσπελ το βράδυ της Δευτέρας (25/09), ήταν μια ακόμα ένδειξη ότι οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία είναι στο ναδίρ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Λούισβιλ την Δευτέρα ανακοίνωσε ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών επιδιώκει να προσλάβει περισσότερους πράκτορες που να μιλούν ξένες γλώσσες, όπως τουρκικά, προκειμένου να εξαλειφθούν τα κενά στην συλλογή των πληροφοριών.

Ειδικότερα, η επικεφαλής της CIA, όπως αναφέρει η «Φωνή της Αμερικής» δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να αυξήσει τον αριθμό των αξιωματικών που «σταθμεύουν» στο εξωτερικό και τόνισε την ανάγκη για περισσότερους πράκτορες με άπταιστα κινεζικά, αραβικά, φαρσί, γαλλικά, ισπανικά και τουρκικά.

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της από τότε που ορκίστηκε ως επικεφαλής της CIA το Μάιο, η Χάσπελ χαρακτήρισε τη στροφή από την αντιτρομοκρατία, στην παραδοσιακότερη κατασκοπεία εναντίον εθνών – κρατών ως «στρατηγική προτεραιότητα».

Και πρόσθεσε ότι η ανάγκη καλύτερης συλλογής πληροφοριών σχετικά με τους σημερινούς αλλά και τους δυνητικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ συγκαταλέγεται μεταξύ των «δυσκολότερων θεμάτων» που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία.

«Εστιάζουμε την προσοχή μας στα κράτη – έθνη που θεωρούμε αντίπαλους», είπε η Χάσπελ η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μιλάει την τουρκική γλώσσα.

Μαγκιές Ερντογάν στον ΟΗΕ και «χαστούκι» από τη Moody’s

Η ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας δεν έμειναν έξω από τη 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή 84 αρχηγών κρατών και 44 αρχηγών κυβερνήσεων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σηκώθηκε από τη θέση του και αποχώρησε από την αίθουσα.

Η εν λόγω κίνηση αποτελεί μεγάλη πρόκληση, στα όρια ενός νέου διπλωματικού επεισοδίου και προφανώς δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από την αμερικανική πλευρά.

Ο αμερικανικός οίκος Moody’s προχώρησε σε ένα νέο σκληρότατο χτύπημα κατά της τουρκικής οικονομίας, τοποθετώντας την στην κατηγορία «σκουπίδια» και οδηγώντας την ήδη ασθμαίνουσα οικονομία της Τουρκίας σε παράλυση.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησε σε μείωση στο Β2, από B1, του ανώτατου ορίου αξιολόγησης (country ceiling) που μπορεί να λάβει η Τουρκία για μακροπρόθεσμες καταθέσεις σε ξένο νόμισμα.

Παράλληλα, ο οίκος διατήρησε αμετάβλητα τα υπόλοιπα ανώτατα όρια αξιολόγησης της χώρας που αφορούν τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις σε ξένο νόμισμα και καταθέσεις σε εγχώριο νόμισμα καθώς και τα ομόλογα σε ξένο και εγχώριο νόμισμα.

Όπως σημειώνει, η σημερινή του απόφαση δεν αποτελεί δράση αξιολόγησης και δεν έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση της Τουρκίας (Ba3, με αρνητικές προοπτικές).

Ο Moody’s τονίζει ότι η απόφαση του αντικατοπτρίζει την άποψη του ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος παρέμβασης της τουρκικής κυβέρνησης για αποτροπή της απόσυρσης καταθέσεων σε ξένο νόμισμα σε μια προσπάθεια διατήρησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας.

Αυτό με τη σειρά του αντανακλά την πρόσφατη και μελλοντική πίεση στα αποθέματα αυτά, τη μεγάλη αξία των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα στο τραπεζικό σύστημα που έχουν σχέση με τα αποθέματα αυτά και την πρόσφατη απότομη υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, προσθέτει.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης τονίζει ότι τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας παραμένουν πολύ χαμηλά και συνεχίζουν να συρρικνώνονται, σε σύγκριση με τις πληρωμές οφειλών σε τουρκικό νόμισμα που θα γίνουν το επόμενο έτος, ιδίως από τις τράπεζες και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, ο Moody`s αναμένει ότι θα συνεχιστεί η αρνητική πορεία τους επόμενους μήνες, λόγω των μεγάλων αποπληρωμών εξωτερικού χρέους.

Πώς θα εκμεταλλευτεί η Ελλάδα την κόντρα Άγκυρας – Ουάσιγκτον

Με την Τουρκία να αποτελεί ξεκάθαρα πλέον εχθρό, οι ΗΠΑ στρέφουν ανοιχτά το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα, προστατεύοντας, ενισχύοντας και θωρακίζοντάς την.

Είναι προφανές ότι η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλευτεί αυτή τη συγκυρία και να ενισχύσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι θα γυρίσει την πλάτη σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία ή χώρες της Ε.Ε.

Η προώθηση συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Ουάσινγκτον, το Δεκέμβριο, ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, με τον Βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Ουές Μίτσελ.

Νωρίτερα ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε δεχθεί τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι συζητήθηκε αφενός η προώθηση συνεργασιών στην ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση την οικονομική και ενεργειακή και αφετέρου η προετοιμασία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον.

Είναι γνωστό πως οι Αμερικανοί έχουν σχέδια ενεργειακής εκμετάλλευσης της χώρας μας από αμερικανικές εταιρείες παραγωγής υγροποιούμενου φυσικού αερίου με σκοπό την τροφοδοσία της ΕΕ.

Από την Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με σχεδιασμό αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB και στη συνέχεια, μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Ρουμανίας, σε όλες τις χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων.

Είναι γνωστό άλλωστε, πως υφίσταται αδειοδοτημένο σχέδιο (2011), για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. ενώ στην κοινοπραξία θα συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy.

Σχέδια για στρατιωτική βάση

Πέρα από το ενεργειακό κομμάτι, υπάρχουν ήδη διεργασίες για την πιθανότητα δημιουργίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αποτελεί φυσικό επόμενο αυτών των σχεδίων και η οποία πιθανόν να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην περιοχή φαίνεται ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να εγκαταστήσουν αρχικά μια στρατιωτική βάση ελικοπτέρων, τώρα πιθανόν να αναζητούν κάτι ακόμα μεγαλύτερο και πιο σύνθετο σε σχέση με το Λιμάνι και το αεροδρόμιο λόγω εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Πιθανόν να αφορά τη δημιουργία ενδιάμεσης βάσης για τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν ήδη στη Βαλκανική.

Πληροφορίες σε αμερικανικό και ελληνικό Τύπο προσδιορίζουν όμως ότι το κύριο αμερικανικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Βόσπορο και στην τεράστια γεωστρατηγική αξία που έχει, στα σχέδια εγκλωβισμού του ρωσικού στόλου Μαύρης Θάλασσας, μέρος του οποίου ευρίσκεται σήμερα έξω από τις ακτές της Συρίας.

Εάν έχουμε πιθανή εμπλοκή και σύρραξη στην Συρία για οποιονδήποτε λόγο ανάμεσα σε Ρωσία και δύση, τότε το ΝΑΤΟ θα ανασύρει το σχέδιο που έχει ήδη έτοιμο για να κλείσει στα αγκυροβόλια τον ρωσικό Στόλο, να μπλοκάρει τον Βόσπορο, και να μεταφέρει νατοϊκές δυνάμεις μόνιμα σε Βαλτική και Μαύρη θάλασσα, ενώ η ναυτική μοίρα επέμβασης της συμμαχίας SNMG2 θα περιπολεί συνεχώς στο Αιγαίο.

Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι το άνευ προηγουμένου μπλοκάρισμα των Στενών, ώστε με αυτόν τον τρόπο να «κλειδωθεί» το Ρωσικό Ναυτικό μέσα στις βάσεις του και η Μόσχα να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει δια θαλάσσης τα στρατεύματά της στο εξωτερικό, όπως στη Συρία.

Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί το ιδανικό αγκυροβόλιο για όλα αυτά τα σχέδια, μιας και «ελέγχει» Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, αλλά έχει και πρόσβαση στο Αιγαίο.

Όπως φαίνεται, όλα πλέον αλλάζουν στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή τόσο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και της Μ. Ανατολής, με τις ΗΠΑ να στέλνουν παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία.

Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται όντως στο επίκεντρο των ΗΠΑ, έχοντας σχέδια αναβάθμισης ολόκληρης της περιοχής για πολλούς και διαφόρους λόγους, αλλά κυρίως για γεωστρατηγικούς, σε σχέση με την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και την στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας.

Παράλληλα, όμως θέλουν να ελέγξουν και τις εξελίξεις στην Τουρκία, αφού οι σχέσεις των ΗΠΑ με τον Ερντογάν και την γειτονική μας χώρα είναι πολύ κακές.

Πηγή: Newsbomb

Σχετικά άρθρα