Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν ομολογεί: Θέλω να βάλω «οριστικό τέλος» στις εντάσεις με τους Γερμανούς

Ο Ερντογάν ομολογεί: Θέλω να βάλω «οριστικό τέλος» στις εντάσεις με τους Γερμανούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγελλε το 2017 τις «ναζιστικές πρακτικές» της γερμανικής κυβέρνησης.

Ενάμισι χρόνο μετά, ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκινά από αύριο Πέμπτη στο Βερολίνο επίσημη επίσκεψη συμφιλίωσης των δύο χωρών, παρά τις διαμαρτυρίες.

Ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο τα θέματα τριβής δεν έλειψαν ποτέ τα τελευταία χρόνια, από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν, ο οποίος προσήψε στην Γερμανία χλιαρή υποστήριξη, μέχρι τις συλλήψεις Γερμανών πολιτών στην Τουρκία, ανάμεσά τους και δημοσιογράφους.

Όμως ήρθε ο καιρός της ύφεσης παρά το γεγονός ότι επτά Γερμανοί πολίτες παραμένουν στις τουρκικές φυλακές.

«Ο πρώτος στόχος της επίσκεψης αυτής είναι να τεθεί οριστικά τέλος στην περίοδο των εντάσεων που πέρασαν οι διμερείς μας σχέσεις τα τελευταία χρόνια», δήλωσε την Κυριακή ο Ερντογάν πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, από όπου θα πετάξει για το Βερολίνο αύριο.

Για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία από την εκλογή του στην προεδρία το 2014, ο Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει δεκτός δύο φορές από την Άγκελα Μέρκελ, καθώς και από τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ.

Στη συνέχεια, θα εγκαινιάσει το τέμενος της Κολωνίας, που χρηματοδοτείται από τουρκική οργάνωση.

Αντίπαλοι για το Euro 2024

Ταυτόχρονα αύριο, κατά σύμπτωση, η UEFA αποφασίζει ποια χώρα ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία θα οργανώσει το Euro 2024.

Η Γερμανία εμφανιζόταν ως φαβορί, αλλά η εικόνα της σκιάστηκε από τις κατηγορίες για ρατσισμό που διατυπώθηκαν από τον Μεσούτ Οζίλ κατά της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Ο Μεσούτ Οζίλ, υποστηριζόμενος από τον Ταγίπ Ερντογάν αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα της Γερμανίας.

Πέραν αυτής της αντιπαλότητας, τα διακυβεύματα της επίσκεψης είναι πολλά.

Σε μία συγκυρία οξείας κρίσης στην τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν περιμένει «μέτρα» για τις ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Με 7.500 γερμανικές επιχειρήσεις παρούσες στην Τουρκία, το Βερολίνο αποτελεί αναπόφευκτο εταίρο.

Ο όμιλος Siemens φλερτάρει ένα γιγάντιο κατασκευαστικό έργο σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει επίσης η Γερμανία, όπου ζουν περί τα τρία εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής ή υπηκοότητας, να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» σε πολλά κρίσιμης σημασίας θέματα, όπως η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή η εξαίρεση των Τούρκων πολιτών από την απαίτηση βίζας.

Το συριακό θέμα θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν υποδεχθεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και θέλουν να αποφύγουν νέες προσφυγικές ροές.

Μία ακόμη επιδίωξη του Ερντογάν: η Γερμανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει με περισσότερη αποτελεσματικότητα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με την Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Άνωση, και τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίες

Το Βερολίνο και η Άγκυρα περνούν ένα είδος «μήνα του μέλιτος», σύμφωνα με τον Κριστιάν Μπράκελ, ειδικό σε θέματα Τουρκίας στο Ιδρυμα Heinrich Boll. «Ωστόσο, η κατάσταση στην Τουρκία δεν έχει βελτιωθεί. Αντιθέτως».

Η μεγαλοπρεπής υποδοχή στο Βερολίνο του Ερντογάν που κατηγορείται για αυταρχική εκτροπή, προκαλεί επίσης διαμαρτυρίες στη Γερμανία.

Αφού χαρακτήρισε τους Γερμανούς «φασίστες» διότι αρνήθηκαν την διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων για τις εκλογές του 2017 στην Τουρκία, θέλει «να είναι και πάλι φίλος» τώρα που η τουρκική οικονομία καταρρέει, γράφει η «Bild».

Για τον Γερμανο-τούρκο δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της «Die Welt» που κρατήθηκε επί περισσότερο από έναν χρόνο στην Τουρκία, η Γερμανία «προδίδει όλους όσοι πιστεύουν σε μία ελεύθερη, δημοκρατική και κοσμική κοινωνία».

Σε ένδειξη της δυσαρέσκειας που προκαλεί η επίσκεψη, πολιτικές προσωπικότητες δεν θα παρευρεθούν στο επίσημο δείπνο που θα δοθεί προς τιμήν του Ερντογάν στην έδρα της γερμανικής προεδρίας.

Και η Άγκελα Μέρκελ δεν θα είναι επίσης παρούσα και η καγκελαρία δεν διευκρίνισε τον λόγο αυτής της απουσίας.

Διαδηλώσεις θα οργανωθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στην Γερμανία. Αντιφρονούντες, κυρίως Κούρδοι, θα διαδηλώσουν στο Βερολίνο, ενώ μία ακόμη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στον Κολωνία.

Σχετικά άρθρα