Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κούρδοι (YPG): Σκοτώσαμε τρεις Τούρκους στρατιώτες και πέντε μισθοφόρους τους στην Εφρίν

Κούρδοι (YPG): Σκοτώσαμε τρεις Τούρκους στρατιώτες και πέντε μισθοφόρους τους στην Εφρίν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Εφρίν, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Τουλάχιστον πέντε ισλαμιστές μισθοφόροι και τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από Κούρδους των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) μέσα σε 48 ώρες στον τουρκοκρατούμενο κουρδικό θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των YPG, οι μισθοφόροι ισλαμιστές και οι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στο κέντρο της πόλης της Εφρίν, σε χωριό κοντά στην κωμόπολη Τζιντέρες και στην ύπαιθρο της Μαμπάτα, μεταξύ 19 και 21 Σεπτεμβρίου.

Στις 19 Σεπτεμβρίου οι Κούρδοι έστησαν ενέδρα σε ένα στρατιωτικό όχημα με Τούρκους στρατιώτες στο κέντρο της Εφρίν. Από το χτύπημα σκοτώθηκαν τρεις Τούρκοι στρατιώτες και δύο ακόμα τραυματίστηκαν βαριά.

Στις 20 Σεπτεμβρίου σε άλλη ενέδρα οι Κούρδοι χτύπησαν στρατιωτικό όχημα της ισλαμιστικής οργάνωσης Σαμ Κορπς στον δρόμο μεταξύ των χωριών Γάζα και Μαζέν κοντά στην κωμόπολη Μαμπάτα της Εφρίν. Τέσσερις τζιχαντιστές σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν.

Από αυτή την επίθεση ανάρτησαν και το ακόλουθο βίντεο στο Twitter:

Στις 21 Σεπτεμβρίου Κούρδοι έπληξαν ένα σοβιετικής κατασκευής τανκ T55 της οργάνωσης Σαμ Κορπς στο χωριό Γαζάουι κοντά στην κωμόπολη Τζιντέρες. Ένας τζιχαντιστής σκοτώθηκε και το τανκ καταστράφηκε ολοσχερώς.

Πολλές τζιχαντιστικές οργανώσεις έχουν στην κατοχή τους τανκς του συριακού στρατού. Τα περισσότερα βεβαίως είναι απαρχαιωμένα σοβιετικά.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία, ο συριακός στρατός είχε επισήμως σε λειτουργία 4.800 τανκς. Πολλά από αυτά όμως ήταν της δεκαετίας του 1950 -όπως τα T55- και κανένας στρατός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα τα διατηρούσε σε υπηρεσία.

Οι YPG είναι η κυρίως συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ιστορικό

Η τουρκική επίθεση στην Εφρίν ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου 2018 και ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2018 με την κατάληψη της πόλης της Εφρίν.

Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποφάσισαν να εκκενώσουν την πόλη και να μην δώσουν μάχη, για να μην προκληθεί μακελειό μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Τις κουρδικές δυνάμεις που αποχώρησαν ακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες άμαχοι για να γλιτώσουν από την τουρκική κατοχή.

Όσοι παρέμειναν στην Εφρίν υφίστανται τις συνέπειες ενός καθεστώτος τουρκοκρατίας και ισλαμοκρατίας.

Όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία, το τουρκικό καθεστώς βρήκε πρόθυμους δοσίλογους να συνεργαστούν μαζί του.

Οι YPG έχουν περάσει σε ανταρτοπόλεμο στην Εφρίν και εκτελέσεις τζιχαντιστών σε ενέδρες.

Οι κουρδικές YPG/YPJ αποτελούν την κυρίως συνιστώσα των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που ελέγχουν το 30% της συνολικής έκτασης της Συρίας.

Οι SDF είναι ένας δημοκρατικός στρατός που αποτελείται από Κούρδους, Άραβες και Ασσύριους χριστιανούς και ζητά τη μετατροπή της Συρίας σε μια ομοσπονδιακή δημοκρατία.

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας. Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση. Με κίτρινο τα εδάφη που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Με πράσινο έντονο τα εδάφη που ελέγχουν η συριακή Αλ Κάιντα, η Αχράρ Αλ Σαμ και άλλες οργανώσεις που περιλαμβάνουν ολόκληρη την επαρχία Ιντλίμπ, μέρος εδαφών ανατολικά της επαρχίας της Λαοδίκειας, μέρος εδαφών βόρεια της επαρχίας Χάμα και μέρος εδαφών δυτικά της επαρχίας Χαλεπιού. Με πράσινο αχνό τα εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας Χαλεπιού. Στον χάρτη σημειωμένη φαίνεται με αχνά όρια και η αποστρατικοποιημένη ζώνη φάρδους 15 χλμ περιμετρικά του ισλαμικού «εμιράτου» που συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι.

Σχετικά άρθρα