Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Φρουροί της Επανάστασης ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση για το μακελειό στην Αχβάζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση για το μακελειό στην Αχβάζ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Ισλαμιστές, Τζιχαντιστές, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν),

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν, οι παραστρατιωτικοί πραιτοριανοί του ισλαμικού ιρανικού καθεστώτος, υποσχέθηκαν την Κυριακή ότι θα πάρουν «θανατηφόρα και αξέχαστη» εκδίκηση εναντίον των δραστών της επίθεσης σε στρατιωτική παρέλαση στην πόλη Αχβάζ, από την οποία σκοτώθηκαν 12 μέλη της επίλεκτης αυτής στρατιωτικής δύναμης και 13 άλλοι άνθρωποι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η χθεσινή επίθεση ήταν μία από τις χειρότερες που έχουν διαπραχθεί εναντίον των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού, και αναμένεται να οξύνει την ένταση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο, το Ιράν κατηγορεί δυτικές χώρες ότι βρίσκονται πίσω της.

Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Sepāh) είναι οι θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος και αποτελούν έναν πανίσχυρο και καθοριστικό πυλώνα για το σύγχρονο Ιράν.

Έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς δυτικούς αναλυτές ως η ελίτ της ισλαμικής ιρανικής κοινωνίας.

Δημιουργήθηκαν την επαύριο της ισλαμικής επανάστασης του 1979, η οποία ανέτρεψε τον σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, με αρχικό σκοπό την καταστολή και εξάλειψη των «αντεπαναστατικών στοιχείων».

Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί μερίμνησε ώστε να μην έχει την ίδια μοίρα με τον Μοχάμεντ Μοσαντέκ, εθνικιστή πρωθυπουργό ο οποίος ανατράπηκε το 1953 από φιλοδυτικό στρατιωτικό πραξικόπημα, γι’αυτό και δημιούργησε τους Φρουρούς της Επανάστασης ως δικλείδα ασφαλείας έναντι του -αμφιβόλου εμπιστοσύνης τότε- στρατού.

Η συμμετοχή τους στον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ (1980-1988) ήταν καταλυτική και έκτοτε απολαμβάνουν μεγάλου κύρους στην ιρανική κοινωνία.

Σήμερα είναι ένα αυτόνομο και επίλεκτο στρατιωτικό σώμα το οποίο αριθμεί περίπου 120.000 άνδρες. Οι Φρουροί λαμβάνουν την καλύτερη στρατιωτική εκπαίδευση.

Εκτός των χερσαίων μονάδων, διαθέτουν και δικό τους ναυτικό, αεροπορία και υπηρεσία πληροφοριών.

Σύμφωνα με αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας, οι Φρουροί από το 2009 και μετά ελέγχουν τις ναυτικές επιχειρήσεις στα στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το 1/5 του παγκόσμιου πετρελαίου.

Διαχειρίζονται δε το κρίσιμης σημασίας οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων και έχουν υπό τις διαταγές τους την παραστρατιωτική εθελοντική οργάνωση Μπασίζ (Basij).

Οι Φρουροί δεν περιορίζονται μόνο στη δράση τους εντός συνόρων, αλλά έχουν αναπτύξει και διεθνές δίκτυο δραστηριοποίησης.

Η περιβόητη δύναμη Κουντς (Quds), επίλεκτη μονάδα των Φρουρών δύναμης περίπου 15.000 ανδρών, είναι αρμόδια για την διεξαγωγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Ο σκοπός της είναι να εξάγει τις αρχές της ιρανικής επανάστασης στην ευρύτερη περιοχή και να εκπαιδεύει και εξοπλίζει τα τοπικά «παραρτήματα» της, όπως η σιιτική Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Έχει έντονη παρουσία στο γειτονικό Ιράκ, στο Λίβανο και στη Συρία, όπου συνδράμει μάλιστα στρατιωτικά τις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ.

Επιδιώκει να προσεταιριστεί τους σιίτες της Μέσης Ανατολής για να αυξήσει την επιρροή και να προωθήσει τα συμφέροντα του Ιράν.

Οι Φρουροί έχουν αναπτύξει σταδιακά ένα τεράστιο δίκτυο επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της ιρανικής οικονομίας. Εκτιμάται ότι συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με 100 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αναλυτές, έχουν στα χέρια τους το 1/3 της ιρανικής οικονομίας.

Σχετικά άρθρα