Σε πρωτοφανή αγωνία ο Ζόραν Ζάεφ, πιεσμένος από τη Δύση να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, προχώρησε σε μια ακόμα αμφιλεγόμενη ανάρτηση-δήλωση.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης, Μάικ Πενς, καθώς και στη στήριξη που εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε:
«Τόσο ο Πενς όσο και ο Μακρόν επιβεβαιώνουν ότι έχουμε ένα κράτος, έναν μακεδονικό λαό, μία μακεδονική γλώσσα που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο.
»Στις 30 Σεπτεμβρίου μη μείνετε στο σπίτι, στις 30 Σεπτεμβρίου ψηφίζουμε, γράφουμε ιστορία, ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!».
Τον «ένα μακεδονικό λαό» πώς άραγε το εννοεί;
Η ΠΓΔΜ είναι ένα πολυεθνικό κράτος. Το εννοεί άραγε ως «μακεδονικό έθνος»; Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει, ούτε αναγνωρίζεται πουθενά και από καμία συμφωνία.
Ωστόσο, ο τρόπος που το θέτει είναι και επικίνδυνος, διότι είναι σαν να μην αναγνωρίζει τις άλλες εθνότητες της χώρας του, με μεγαλύτερη την αλβανική που αντιστοιχεί στο 1/3 του σκοπιανού πληθυσμού. Ή μήπως αγνοεί ότι 200.000 σλαβομακεδόνες πήραν βουλγαρικά διαβατήρια, δηλαδή αναγνώρισαν ότι είναι Βούλγαροι;
Ή μήπως νομίζει ότι θα μπορεί για πολύ καιρό ακόμα να αρνείται την ύπαρξη 200.000 Ελλήνων Μακεδόνων στα Σκόπια;
Επίσης, σκοπεύει να εξαφανίσει και τους 100.000 Τούρκους στα Σκόπια, όπως και τους 50.000 Σέρβους; Για ποιο «ένα μακεδονικό λαό» μιλάει;
Και τι του είπαν ο Πενς και ο Μακρόν; Πώς τολμά και διαστρεβλώνει λόγια;
Βεβαίως η λέξη «λαός» είναι διαφορετική του «έθνους» και χαρακτηρίζει το σύνολο των ανθρώπων που κατοικεί σε μια επικράτεια ανεξάρτητα της εθνικής του καταγωγής.
Η Συμφωνία των Πρεσπών πάντως αναφέρεται σε «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» και προφανώς το δημοψήφισμα δεν γίνεται για την «Ευρωπαϊκή Μακεδονία», όπως λέει ο Ζάεφ, αλλά για να αλλάξει όνομα το κρατίδιό του και να πάψει να παριστάνει τη μία και μοναδική Μακεδονία, να εξαλειφθεί αυτός ο απαράδεκτος σφετερισμός της γεωγραφίας και της ιστορίας.
Οφείλουμε όμως να αποσαφηνίσουμε και σε ποιους απαντά ο Ζάεφ. Απευθύνεται στην Ελλάδα;
Όχι, διότι ξέρει τι συμφώνησε και μετά την κύρωση της Συμφωνίας αυτό δεν αλλάζει.
Απαντά στη δεξιά «αρχαιομακεδονική» αξιωματική του αντιπολίτευση.
Ο αρχηγός της, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε ομιλία του τόνισε ότι η χώρα του «χάνει τη θεσμική της ταυτότητα ως αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής ταυτότητας. Δεν θα έχουμε πια “Μακεδονική” Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών, δεν θα έχουμε “Μακεδονικό” Στρατό, “Μακεδονική” Αστυνομία, “Μακεδονική” Όπερα και Μπαλέτο. Όλα αυτά θα συνδεθούν με το νέο κράτος, που θα ονομάζεται “Βόρεια Μακεδονία”».
Ανέφερε ακόμα ότι το άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει την συγκρότηση μεικτής επιτροπής Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την επανεξέταση των σχολικών βιβλίων ιστορίας, δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να προβάλλει εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ «κάθε φορά που θα αποφασίζουμε, στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής, να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα και την αξιοπρέπειά μας».
Προσπαθώντας να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, ο Ζόραν Ζάεφ επιλέγει να λέει ψέμματα και μισές αλήθειες στον λαό του.
Είναι πράγματι ενοχλητική η ρητορική του Ζόραν Ζάεφ, ιδίως επειδή δεν λέει την αλήθεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι όμως και επικίνδυνο να αναμεταδίδουμε τα όσα λέει ο Ζάεφ δίχως να τα εξηγούμε, επειδή έτσι «εισάγουμε» στη χώρα μας την εσωτερική πολιτική και ταυτοτική κρίση των Σκοπιανών.
Θέλει ψυχραιμία και εθνική υπευθυνότητα από τα ελληνικά ΜΜΕ. Βεβαίως αυτό προϋποθέτει και έμπειρους δημοσιογράφους στα πληκτρολόγια, όχι ανίδεους που αναρτούν ειδήσεις copy paste.