Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρούντι Τζουλιάνι: Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν έχουν στόχο την ανατροπή των ισλαμιστών

Ρούντι Τζουλιάνι: Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν έχουν στόχο την ανατροπή των ισλαμιστών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ρούντι Τζουλιάνι, Τζον Μπόλτον,

Αν και οι ΗΠΑ διαψεύδουν επισήμως ότι στόχος τους στην περίπτωση του Ιράν είναι η ανατροπή καθεστώτος, ο προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, υποστήριξε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης έχουν ακριβώς αυτό τον στόχο.

Σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «Σύνοδος για τον Ξεσηκωμό στο Ιράν», που οργάνωσε ο Οργανισμός Ιρανικών-Αμερικανικών κοινοτήτων, ο οποίος και εναντιώνεται στην ιρανική κυβέρνηση, ο Τζουλιάνι εξήγησε πως οι κυρώσεις έχουν ως στόχο να προκαλέσουν τεράστια οικονομικά προβλήματα στην Ισλαμική Δημοκρατία, εντείνοντας τη δυσφορία των πολιτών έναντι της κυβέρνησης και οδηγώντας σε μία «επιτυχημένη επανάσταση».

«Δεν ξέρω πότε θα τους ανατρέψουμε. Μπορεί να γίνει σε λίγες μέρες, λίγους μήνες, ή ένα-δυο χρόνια. Αλλά θα γίνει», τόνισε ο Τζουλιάνι στην εκδήλωση, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις και όχι για την επίσημη θέση του Λευκού Οίκου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επίσης τονίσει ότι ο Τζουλιάνι δεν εκφράζεται εξ ονόματος της αμερικανικής κυβέρνησης ως προς το Ιράν.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters τον Αύγουστο ότι η Ουάσιγκτον δεν στοχεύει σε ανατροπή καθεστώτος, αλλά θέλει να δει μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά της Τεχεράνης.

Χθες, Σάββατο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε κράτη του Κόλπου που χαρακτήρισε «μαριονέτες» των ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση σε στρατιωτική παρέλαση το Σάββατο, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι. Δεν τα κατονόμασε.

Παράλληλα η Τεχεράνη εγκαλεί ευρωπαϊκές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε αντικυβερνητικές ιρανικές οργανώσεις.

Πυρά κατά της Δύσης, την οποία εγκαλεί ότι προστατεύει ιρανικές αντικαθεστωτικές οργανώσεις, εξαπέλυσε η Τεχεράνη, μετά την επίθεση ενόπλων κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην οποία έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους απεσταλμένους της Ολλανδίας, της Δανίας και Βρετανία στην Τεχεράνη το βράδυ του Σαββάτου για να τους επιδώσει διαμαρτυρία.

Το ιρανικό καθεστώς κατηγορεί τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών ότι προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο σε ιρανικές αντικαθεστωτικές οργανώσεις και παρατάξεις της ιρανικής αντιπολίτευσης.

«Δεν είναι αποδεκτό το ότι αυτές οι ομάδες δεν εγγράφονται στους καταλόγους των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο δεν διαπράττουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μπαχράμ Κασεμί στο IRNA.

Σημειώνεται πάντως ότι την ευθύνη για το μακελειό σε παρέλαση στο Ιράν ανέλαβε με ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικά άρθρα