Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τούρκοι συνέλαβαν πέντε ψαράδες κυπριακού αλιευτικού – Διάβημα της Λευκωσίας στον ΟΗΕ

Τούρκοι συνέλαβαν πέντε ψαράδες κυπριακού αλιευτικού – Διάβημα της Λευκωσίας στον ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κερύνεια, Κύπρος, Λευκωσία, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τουρκία,

Το πλήρωμα κυπριακού αλιευτικού ψαροκάικου συνέλαβαν οι κατοχικές αρχές σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Πρόκειται για πέντε ψαράδες Αιγυπτιακής καταγωγής οι οποίοι επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος «Γεια σου καΐκι μου Αη Νικόλα», υπό κυπριακή σημαία το οποίο έπλεε σε χωρικά ύδατα οκτώ ναυτικά μίλια βόρεια του Κορμακίτη, όταν τους προσέγγισε τουρκικό σκάφος και ζήτησαν να προχωρήσουν σε έρευνα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα», με έδρα τη Λεμεσό, Άριστος Αριστείδου, το ψαροκάικο «Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα», βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν τους προσέγγισε πλοίο του τουρκικού πολεμικού και με την πρόφαση πως θα γινόταν έλεγχος, στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε αυτό.

Τότε, οι στρατιώτες ανέφεραν στο αιγυπτιακής καταγωγής πλήρωμα, πως βρισκόταν υπό σύλληψη, ενώ ο καπετάνιος πρόλαβε να ενημερώσει για το περιστατικό μέσω του Ράδιο Κύπρος.

Το σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κερύνειας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου έχουν γίνει όλες οι σχετικές καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που ήδη ξεκίνησαν διαδικασίες για απελευθέρωση των ψαράδων και την επιστροφή του σκάφους.

Υπενθυμίζεται πως σε άλλες δυο περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, είχε παρενοχληθεί από τουρκικά πολεμικά, η τράτα της εταιρείας με την ονομασία «Μπουμπουλίνα».

Σε συναγερμό τέθηκαν το τμήμα Αλιείας, λιμενική αστυνομία και Ηνωμένα Έθνη.

Σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη προχώρησε η Κυβέρνηση για τη σύλληψη του πληρώματος ελληνοκυπριακού ψαροκάικου και την κατάσχεση του σκάφους τους νωρίτερα σήμερα από τις κατοχικές Αρχές.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «έχει γίνει έντονο διάβημα από την Κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη».

Ταυτόχρονα, είπε, «οι αρμόδιες υπηρεσίες δραστηριοποιούνται για την απελευθέρωση συλληφθέντων».

Το καΐκι ανήκει στην εταιρεία «Τα Ψαροκάικα» και την ώρα του περιστατικού βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη.

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΥΠ) γνωρίζει για το σημερινό περιστατικό με το ψαροκάικο και είναι σε επαφή με τις δυο πλευρές για να βοηθήσει στην επίλυση του θέματος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης, Αλίμ Σιντίκ.

«Εχουμε γνώση αυτού του περιστατικού και είμαστε σε επαφή με τις αρχές και στις δυο πλευρές για να βοηθήσουμε στην επίλυση της κατάστασης», ανέφερε ο κ. Σιντίκ.

Σχετικά άρθρα