Υπέρ της διεξαγωγής προώρων εκλογών (πριν το 2021) τάσσεται το 47% των Γερμανών πολιτών, εν μέσω έντονης δυσαρέσκειας τόσο για το μεταναστευτικό ζήτημα, όσο και για την υπόθεση Μάαασεν.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Insa, μόλις το 29% αντιτίθεται στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Από την έρευνα απορρέει πως, σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι πρόωρες εκλογές, το 56% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί επανεκλογή της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Σε αντίθετο κλίμα βρέθηκε το 56% των πολιτών.
Μόλις ένας στους έντεκα Γερμανούς (9%) εγκρίνει την αναβάθμιση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος σε υφυπουργό Εσωτερικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Insa» για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild».
Επίσης, όπως αναδεικνύεται στη δημοσκόπηση, το 57% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο κ. Μάασεν δεν έπρεπε να παραμείνει αρχηγός της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, αλλά δεν έπρεπε και να προαχθεί σε υφυπουργό.
Στην ίδια έρευνα, το 18% δηλώνει μεν ότι ήταν λάθος η αναβάθμισή του, αλλά θεωρεί ότι έπρεπε να παραμείνει στη θέση του.
Η υπόθεση φαίνεται πάντως ότι αφήνει «τραυματισμένους», άλλον λιγότερο και άλλον περισσότερο, και τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί «κακή» την διαχείρισή τους, ενώ «καλή» χαρακτηρίζει την στάση που τήρησαν η Άνγκελα Μέρκετο 15%, ο Χορστ Ζεεχόφερ το 18% και η Andrea Nahles το 21%.
Ο κ. Μάασεν προκάλεσε σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση όταν, μετά τα αιματηρά γεγονότα στο Κέμνιτς της Σαξονίας, διέψευσε την Καγκελάριο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε κανένα «ανθρωποκυνηγητό» ακροδεξιών εναντίον μεταναστών στην πόλη.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ζήτησε την απομάκρυνσή του, ενώ, αντιθέτως, ο πολιτικός του προϊστάμενος H. Seehofer, εξέφρασε επανειλημμένα την στήριξή του στο πρόσωπό του.