Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διέρρευσαν στην ισραηλινή τηλεόραση απόρρητες προειδοποιήσεις για ταραχές στη Δυτική Όχθη

Διέρρευσαν στην ισραηλινή τηλεόραση απόρρητες προειδοποιήσεις για ταραχές στη Δυτική Όχθη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άβιγκντορ Λίμπερμαν, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Μαχμούντ Αμπάς, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι,

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν ζήτησε την Παρασκευή την παρέμβαση των μυστικών υπηρεσιών για να σταματήσουν οι κυβερνητικές διαρροές μετά τη μετάδοση απόρρητων δηλώσεων σχετικά με τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της βίας στη Δυτική Όχθη (Ιουδαία).

Ο Λίμπερμαν ζήτησε μέσω ανάρτησής του στο Twitter από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ζητήσει τη βοήθεια της Σιν Μπετ για να σταματήσουν οι διαρροές από το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, στο οποίο κάποιοι υπουργοί και ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού συζητούν ευαίσθητα θέματα.

Οι διαρροές από το συμβούλιο ασφαλείας, ανάμεσά τους και στιχομυθίες που θα έπρεπε να μείνουν απόρρητες, αποτελούν μια συνεχή πηγή νευρικότητας και εικασιών για τους υπεύθυνους.

Όμως ο Λίμπερμαν εκτίμησε ότι ξεπεράστηκε «η κόκκινη γραμμή» όταν η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης δηλώσεις που αποδόθηκαν στον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, τον στρατηγό Γκάντι Άισενκοτ.

Ο Άισενκοτ προειδοποίησε το συμβούλιο ασφαλείας ότι κινδυνεύουν να υπάρξουν εντάσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, περιλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης (Ιουδαίας), σύμφωνα με το βραδινό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων που μεταδόθηκε στα κανάλια 12 και 13.

Ο στρατηγός εξήγησε ότι ο κίνδυνος εξηγείται από τις πρόσφατες αμερικανικές αποφάσεις, τις συνεχιζόμενες ενδοπαλαιστινιακές αντιπαραθέσεις και την απουσία κάθε προοπτικής προόδου στην επίλυση της διαμάχης με το Ισραήλ.

Τις εντάσεις ενδέχεται να ενισχύσει περαιτέρω η ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 27 Σεπτεμβρίου, φέρεται να προειδοποίησε ο στρατηγός.

Η κυβέρνηση Τραμπ έλαβε το 2018 μια σειρά μέτρων που έπληξαν του Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων η αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Η μεταφορά της πρεσβείας τον Μάιο συνέπεσε με ένα λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 184 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τις 30 Μαρτίου, πολλοί εξ αυτών ισλαμιστές της Χαμάς.

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από Παλαιστίνιο ελεύθερο σκοπευτή.

Αντίθετα στη Δυτική Όχθη, όπως αλλιώς λέγεται η Ιουδαία, επικρατεί σχετική ηρεμία τους τελευταίους μήνες.

Ο Άισενκοτ πρότεινε στο συμβούλιο ασφαλείας το Ισραήλ να αυξήσει την οικονομική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης και να βρει λύσεις για να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις, όπως μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.

Σχετικά άρθρα