Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ενθουσιασμένος ο αιγυπτιακός Τύπος για τον θαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου-Αιγύπτου

Ενθουσιασμένος ο αιγυπτιακός Τύπος για τον θαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου-Αιγύπτου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Κύπρος, Μεσόγειος Θάλασσα, Φυσικό Αέριο,

Εκτενή ρεπορτάζ δημοσίευσε ο αιγυπτιακός Τύπος για το γεγονός της υπογραφής της συμφωνίας ΚύπρουΑιγύπτου σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το το κοίτασμα «Αφροδίτη» με τερματικό υγροποίησης στην Αίγυπτο.

«Η συμφωνία θα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μούλλα» αναφέρεται σε ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΕΝΑ, στο οποίο σημειώνεται:

«Επίσης, θα συμβάλει στην ενθάρρυνση περαιτέρω εξερευνήσεων πετρελαίου στην περιοχή, ανέφερε, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου όσον αφορά το μέλλον του φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, δεδομένης της στρατηγικής της θέσης και της ισχυρής υποδομής της».

Η «Αλ Αχράμ» εκτιμά ότι «η κατασκευή του θαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου θα κοστίσει 800 εκατομμύρια δολάρια».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου δεν αφορά μόνο στην υλοποίηση ενός αγωγού θαλάσσιων μεταφορών, αλλά θα συμβάλει θετικά στην εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε το σχετικό ανακοινωθέν του Υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης για την εταιρική σχέση μεταξύ της Αιγύπτου η ΕΕ στον τομέα της ενέργειας τον περασμένο Απρίλιο ανοίγει σημαντικές προοπτικές για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αίγυπτος στον κλάδο».

Τέλος, η εφημερίδα «Egyptian Gazette» αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας κ. Λακκοτρύπη, σύμφωνα με τον οποίον «η υπογραφή αποτελεί σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε επίσης ότι «η συμφωνία, η πρώτη του είδους της στην κοινή μας περιοχή, ήταν αποφασιστικής σημασίας για τη διοχέτευση φυσικού αερίου από το πεδίο “Αφροδίτη” της Κύπρου στην Αίγυπτο καθώς και για την προσέλκυση επενδύσεων σε υποδομές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια μεικτή επιτροπή θα συσταθεί σε 30 ημέρες για να επιβλέψει το έργο».

Σχετικά άρθρα