Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η «ντρίμπλα» Μέι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής – Πώς θα προσπαθήσει να περάσει το δικό της

Η «ντρίμπλα» Μέι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής – Πώς θα προσπαθήσει να περάσει το δικό της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Ιρλανδία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Μισέλ Μπαρνιέ, Ντόναλντ Τουσκ, Τερέζα Μέι,

Την πρόθεση και την ετοιμότητά τους να βρουν λύση στο αδιέξοδο των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων διεκήρυξαν Βρυξέλλες και Τερέζα Μέι, αναγνωρίζοντας ότι το σενάριο του «no deal» δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές.

Ωστόσο οι προθέσεις δεν μεταφράζονται εύκολα σε υποχωρήσεις. Οι 27 ξεκαθαρίζουν πως η Βρετανία δεν μπορεί να απαλλαγεί από υποχρεώσεις, αλλά να διεκδικεί προνόμια μετά την έξοδο από την κοινότητα και η Μέι έχει να αντιμετωπίσει την εσωκομματική «ανταρσία».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε., διεμήνυσε πως ο Οκτώβριος θα είναι «ο μήνας της αλήθειας» για το Brexit.

Αν και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής σήμερα Τετάρτη οι δύο πλευρές αναμένεται να μεταθέσουν την προθεσμία για την υπογραφή της συμφωνίας για το Νοέμβριο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να έρθουν μέσα στον επόμενο μήνα.

Όπως είπε οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να καταθέσουν μία βελτιωμένη πρόταση για τα σύνορα Ιρλανδίας- Β. Ιρλανδίας.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, υπενθύμισε την Τρίτη ότι ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκαλώντας τον Οκτώβριο την «ώρα της αλήθειας».

Ο Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να δείξει ευελιξία σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα μέχρι τώρα, τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Είμαστε διατεθειμένοι να βελτιώσουμε την πρότασή μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια αγαθά θα χρειάζονται να ελέγχονται, πού και πότε και από ποιον» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να αποφευχθούν τα «σκληρά σύνορα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντόναλντ Τουσκ. «Το να περιοριστεί η ζημιά που θα προκαλέσει το Μπρέξιτ είναι αμοιβαίο συμφέρον μας. Δυστυχώς, το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία είναι ακόμη αρκετά πιθανό. Αλλά εάν ενεργήσουμε όλοι μας με υπεύθυνο τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε μια καταστροφή» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Bρετανίδα πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να παρακάμψει τον Μισέλ Μπαρνιέ και να απευθυνθεί άμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στη Σύνοδο του Σάλτσμπουργκ στόχος της είναι να αποσπάσει έναν πρώτο συμβιβασμό από τους 27 για τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Σχετικά άρθρα