Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανθρωποκυνηγητό μελών του Ισλαμικού Κράτους έχει εξαπολύσει η ιρακινή αστυνομία στο Κιρκούκ

Ανθρωποκυνηγητό μελών του Ισλαμικού Κράτους έχει εξαπολύσει η ιρακινή αστυνομία στο Κιρκούκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κιρκούκ, Τζιχαντιστές,

Δύο στελέχη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) συνελήφθησαν από τις ιρακινές Αρχές, στα νοτιοδυτικά της πόλης του Κιρκούκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, «οι δυνάμεις της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας κατάφεραν να συλλάβουν δύο μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Χαουίτζα, νοτιοδυτικά του Κιρκούκ».

Ο ένας από τους δύο, σύμφωνα με το υπουργείο, «είχε εμπλακεί σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις, ενώ ο άλλος ήταν επικεφαλής στην προμήθεια των εξτρεμιστών με τρόφιμα».

Το Σάββατο δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και ένας τρίτος τραυματίστηκε σε επίθεση που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος σε χωριό έξω από τη Χαουίτζα.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι αστυνομικές Αρχές εξάρθρωσαν έναν πενταμελή πυρήνα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Κιρκούκ. Είχε προηγηθεί και η σύλληψη ενός ιεροδικαστή της οργάνωσης.

Τον Δεκέμβριο του 2017 η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τη στρατιωτική ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακαταλαμβάνοντας όλες τις πόλεις και οικισμούς που είχε θέσει υπό τον έλεγχό της η οργάνωση.

Ωστόσο, χιλιάδες τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος συνεχίζουν να μάχονται, είτε διεξάγοντας ανταρτοπόλεμο στην έρημο και στα βουνά, είτε πραγματοποιώντας τρομοκρατικές επιθέσεις στις πόλεις.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια ιρακινή οργάνωση με ισχυρή κοινωνική υποστήριξη μεταξύ των σουνιτών του δυτικού Ιράκ.

Προήλθε από πρώην στελέχη της ιρακινής Αλ Κάιντα και αραβοσοσιαλιστές του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αν και οι μπααθικοί ήταν οπαδοί του κοσμικού κράτους, όταν φυλακίστηκαν από τους Αμερικανούς μαζί με τους τζιχαντιστές, συνειδητοποίησαν ότι ο μόνος τρόπος για να επανέλθουν στην εξουσία ήταν με όχημα το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Κορυφαία στελέχη του σανταμικού καθεστώτος, μέχρι και πρώην υπουργοί, υπήρξαν μέλη της ηγεσίας του Ισλαμικού Κράτους.

Πολλοί αξιωματικοί του σανταμικού στρατού, αστυνομικοί, ασφαλίτες και αξιωματικοί πληροφοριών, επίσης εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος, επειδή είχαν εκδιωχθεί από τη «μεταπολίτευση» στο Ιράκ.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Ισλαμικό Κράτος δεν ήταν ένα μπουλούκι ατάκτων, αλλά ένας τακτικός στρατός με οργανωμένες υπηρεσίες, αφού είχε στελεχωθεί από πρώην κρατικούς αξιωματούχους.

Σχετικά άρθρα