Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ισπανία απέρριψε νέο αίτημα έκδοσης του Φαλσιανί στην Ελβετία

Η Ισπανία απέρριψε νέο αίτημα έκδοσης του Φαλσιανί στην Ελβετία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HSBC, Ερβέ Φαλσιανί, Μαύρο Χρήμα, Φοροδιαφυγή,

Η ισπανική δικαιοσύνη αρνήθηκε για δεύτερη φορά να εκδώσει στην Ελβετία τον Γαλλο-ιταλό καταμηνυτή ατασθαλιών Ερβέ Φαλσιανί, στον οποίο οφείλονται τα «Swissleaks», σύμφωνα με μια απόφαση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Ο Ερβέ Φαλσιανί, πληροφορικός ηλικίας 46 ετών σήμερα, είχε δημοσιοποιήσει το 2009 εμπιστευτικά τραπεζικά έγγραφα τα οποία είχε αφαιρέσει από την τράπεζα HSBC στη Γενεύη, όπου εργαζόταν, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη μυστικών λογαριασμών πελατών που φοροδιέφευγαν σε μεγάλη κλίμακα.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η ενέργεια αυτή του κόστισε μια καταδίκη το 2015 σε φυλάκιση πέντε ετών για οικονομική κατασκοπεία από το ελβετικό ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο.

Η Ισπανία είχε ήδη αρνηθεί να τον εκδώσει στην Ελβετία το 2013, έπειτα από προφυλάκιση πολλών μηνών, αλλά η Ελβετία είχε εκδώσει νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης μετά την καταδίκη του.

Στην απόφασή του, που έλαβε χθες, το ίδιο δικαστήριο που είχε αρνηθεί τότε την έκδοσή του, αποφάσισε να «αρνηθεί το νέο αίτημα έκδοσης, καθώς το θέμα έχει ήδη κριθεί».

Οι δικαστές εκτιμούν επίσης πως η οικονομική κατασκοπεία για την οποία καταδικάστηκε ο Ερβέ Φαλσιανί στην Ελβετία δεν υφίσταται στον ισπανικό ποινικό κώδικα.

«Η μοναδική αποκάλυψη στην οποία προέβη» ο Ερβέ Φαλσιανί συνίσταται στη «μετάδοση πληροφοριών στις οικονομικές αρχές πληροφοριών, στη δημοσιονομική διοίκηση διαφόρων κρατών και στις δικαστικές αρχές που ξεκίνησαν διαδικασίες», γράφουν οι δικαστές.

Ο Ερβέ Φαλσιανί είχε συνεργαστεί με τις φορολογικές αρχές σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, προκαλώντας την έναρξη πολλών ερευνών.

Η «λίστα Φαλσιανί» επέτρεψε έτσι να ταυτοποιηθούν από το 2009 τουλάχιστον 127.000 λογαριασμοί που ανήκαν σε 79.000 άτομα 180 εθνικοτήτων μεταξύ των οποίων του ισχυρού τραπεζίτη Εμίλιο Μποτίν στην Ισπανία.

Ως αποτέλεσμα αυτών των αποκαλύψεων, η Ελβετία εγκατέλειψε οριστικά το τραπεζικό απόρρητο το 2017.

Σχετικά άρθρα