Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι συλλογικό πρόβλημα της Ευρώπης και θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της συνεργασίας των λαών μεταξύ τους. Αυτό τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» και καταδικάζει για ακόμη μία φορά μονομερείς ενέργειες.
«Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, ως χώρες εισδοχής των μεταναστών, δεν πρέπει να αισθάνονται μόνες τους» σημειωνει, ενώ προσθέτει ότι πρόσφατα προτάθηκε η ενίσχυση της Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής με επιχειρησιακό προσωπικό 10.000 ατόμων με εκτελεστικές εξουσίες για καλύτερη διαχείριση της ασφάλειας των συνόρων.
Αναφέρεται στον ρόλο που η Τουρκία έχει να διαδραματίσει στο θέμα του μεταναστατευτικού και την οικονομική ενίσχυση που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη συνεχή ενίσχυση ακραίων κινημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Το μεταναστευτικό θα βρεθεί στο επίκεντρο και της συνάντησης που θα έχει σήμερα Τρίτη στη Λευκωσία ο κ. Αβραμόπουλος με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
Η Λευκωσία θα ζητήσει βοήθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο μεγάλο θέμα της μετανάστευσης, σε σχέση πάντα με τις ροές προς την Κύπρο.
Η Κύπρος, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αντιμετωπίζει κατ’ αναλογία πληθυσμού ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα μεταναστευτικών ροών σε σχέση με άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της Eurostat για το 2018, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά στις αιτήσεις ασύλου, οι οποίες ξεπερνούν τις 5.000 ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, και ακολουθούν η Ελλάδα και η Ιταλία.
Όπως εκτιμάται, η Κύπρος θα απαιτήσει σήμερα ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής, το οποίο να περιλαμβάνει κι έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αυτόματης κατανομής των προσφύγων σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.